CE urmează să prezinte raportul privind influențele TikTok în alegeri
Comisia Europeană va prezenta în curând raportul privind influenţele prin intermediul TikTok asupra alegerilor prezidențiale din România, anunță eurodeputatul Victor Negrescu.
Radio România Internațional, 23.01.2025, 11:24
Comisia Europeană (CE) urmează să prezinte într-un timp scurt un raport legat de influențele exercitate prin TikTok asupra alegerilor prezidențiale din România. Potrivit vicepreședintelui Parlamentului European, Victor Negrescu, acest demers este accelerat de presiunea creată de alegerile din Germania. Eurodeputatul PSD a subliniat, în cadrul unui briefing pentru jurnaliști români, că reacția Comisiei Europene a fost inițial întârziată, iar autoritățile române nu au avut o comunicare adecvată cu instituțiile europene.
„Comisia Europeană urmează să prezinte într-un timp relativ scurt raportul său privind influențele prin intermediul TikTok. Vom vedea ce prevede acel raport și care sunt recomandările CE. Aceasta poate veni cu recomandări specifice pentru rețeaua specifică sau poate impune o penalitate, o amendă pentru rețeaua respectivă. În să cred că trebuie să ne asigurăm că ceea ce s-a întâmplat atunci nu se va întâmpla din nou la alegerile prezidențiale care urmează în luna mai în România. Și aici mă aștept ca executivul european să fie mult mai pertinent”, a declarat Negrescu.
El a precizat că vicepreședinta executivă a CE pentru Suveranitate tehnologică, securitate și democrație, Henna Virkkunen, cu care a discutat personal săptămâna trecută, „a vorbit de posibilitatea ca toate rețelele sociale, nu doar TikTok, care intervin în dezbaterile democratice și în alegeri, să fie supuse unui control mai strict și, evident, automat să fie penalizate dacă vor încălca legislația europeană în materie”.
Întrebat despre posibilitatea ca executivul UE să finalizeze rapid ancheta încēpută în decembrie cu privire la TikTok, eurodeputatul a explicat: „Există o presiune de timp, generată mai ales de alegerile din Germania, ca executivul european să vină cu o analiză mai clară”.
„Pentru a putea să prevenim același impact în Germania sau la alegerile prezidențiale din România e nevoie ca executivul european să prezinte rapid concluziile sale. Deci este o solicitare pe care aș putea spune că o fac”, a afirmat Victor Negrescu. „Sunt întreptășit să cred că acest raport ne poate permite nouă să înțelegem, și de ce nu inclusiv într-o dezbatere politică și publică din România, un raport independent făcut de Comisia Europeană poate confirma ceea ce bănuim cu toții, anumite ingerințe externe sau manipularea ilegală a rețelelor sociale în campania electorală. Așa că de aceea avem nevoie de acest raport, pe care eu îl consider ca fiind o sursă independentă de evaluare a situației în alegerile din România”, a subliniat el.
Totodată, vicepreședintele PE a declarat că se așteaptă ca ancheta statului român să prezinte rezultate înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale. „Sunt mulți oameni politici și multe persoane din spațiul public care au cerut un astfel de raport complet. Mă alătur și eu acestor solicitări. Mi se pare normal. Am văzut raportul pe care l-a prezentat Republica Moldova cu privire la ingerințele străine în Republica Moldova, cred că e un bun exemplu care trebuie să fie urmat și de România și sper ca rapid să prezentăm și noi astfel de date. (…) Avem nevoie de aceste elemente pentru a credibiliza decizia luată, dar și a credibiliza instituțiile noastre pe viitor”, a arătat el.
Vicepreședintele PE din grupul S&D a precizat că legislația europeană nu limitează libertatea de exprimare, ci doar stabilește reguli clare pentru comportamentul politic și pentru desfășurarea alegerilor. „Cei care caută, mai ales extremiștii din România, să inducă ideea că cineva vrea să-i cenzureze este fals, nimeni nu cenzurează nimic, însă solicită să existe o responsabilitate. De exemplu, ideea că un om politic sau un partid politic își face campanie pe rețelele sociale presupune ca acele lucruri să fie declarate, sumele de bani folosite și proveniența lor. Toată lumea trebuie să respecte aceste reguli. De asemenea, dacă există candidați, aceștia să fie semnalați, să fie semnalați corespunzător toți candidații, și tot felul de astfel de reguli explicite”, a mai adăugat Negrescu.