Bogdan Aurescu a participat la reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din statele UE
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat, vineri, prin sistem video-conferință, la reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene.
România Internațional, 03.04.2020, 19:58
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat, vineri, prin video-conferință, la reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene (UE)
Punctul principal al discuției l-a constituit răspunsul internațional la pandemia de COVID-19 și coordonarea concretă la nivelul UE și al statelor membre pentru a putea răspunde adecvat nevoilor directe ale cetățenilor europeni, fiind trecute în revistă acțiunile europene comune de repatriere, cooperarea în statele terțe și aportul esențial al Serviciului European de Acțiune Externă, al Comisiei Europene și delegațiilor UE din statele non-UE în vederea continuării acestor demersuri.
Ministrul român a salutat convocarea de către Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri externe și Politica de securitate, a acestei video-conferințe, considerând oportună o nouă discuție pe tema crizei generate de pandemia de COVID-19, pentru a urmări îndeaproape implementarea măsurilor de coordonare consulară necesare pentru facilitarea repatrierii cetățenilor statelor membre ale UE din state terțe și depășirea dificultăților ridicate de anumite restricții de circulație, cu accent pe libera circulație a transporturilor de marfă, mobilitatea de muncă transfrontalieră și tranzitul cetățenilor europeni care doresc să revină în statele lor din alte state UE.
Un alt aspect abordat a fost acela al cooperării internaționale, în cadrul ONU sau al altor formate multilaterale, context în care aportul UE și al statelor membre ale UE, reprezentând laolaltă cel mai mare donator internațional, este esențial, în special pentru statele vecine, aflate în situații fragile sau vulnerabile în fața crizei, inclusiv partenerii africani. În privința acestor eforturi conjugate la nivel UE, ministrul Bogdan Aurescu a exprimat sprijin pentru o abordare solidară și coordonată a crizei, inclusiv prin susținerea activă a rolului ONU și continuarea cooperării cu parteneri precum SUA, Japonia și Coreea de Sud, care dețin expertiză și resurse în privința gestionării crizei de COVID-19, pentru identificarea unor soluții specifice.
În privința statelor partenere, s-a referit cu prioritate la vecinii imediați, în principal statele Balcanilor de Vest și cele din Parteneriatul Estic. Astfel, ministrul român de externe a exprimat apreciere pentru pachetele de sprijin adresate statelor din Balcanii de Vest și Parteneriatul Estic vizând gestionarea pandemiei, adoptate recent de către Comisia Europeană, și a evidențiat că acestea reprezintă încă o dovadă clară și concretă a implicării UE în vecinătatea sa, în etapele următoare fiind esențială sprijinirea statelor partenere în utilizarea la maximum a pachetului și urmărirea cu atenție a implementării acțiunilor circumscrise acestui cadru, în beneficiul cetățenilor.
În ceea ce privește sprijinul oferit de România ca urmare a unor solicitări punctuale din partea autorităților de la Chișinău, a arătat că facilitarea tranzitului pe teritoriul României a unor cetățeni ai Republicii Moldova, a transporturilor de mărfuri, inclusiv de produse medicale din România, toate acestea sunt parte a angajamentului țării noastre față de cetățenii Republicii Moldova.
În privința întăririi eforturilor de comunicare strategică la nivelul UE pentru combaterea mesajelor false, ministrul Bogdan Aurescu a atras atenția asupra necesității utilizării tuturor instrumentelor UE în domeniu, inclusiv comunicarea dinamică, transparentă și directă cu cetățenii. A accentuat faptul că UE trebuie să promoveze mesaje strategice în susținerea valorilor democratice care stau la baza societăților europene. În acest sens, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat faptul că România s-a alăturat demersului recent cu privire la publicarea unei declarații a miniștrilor de externe UE prin care se reiterează adeziunea fermă față de principiile statului de drept, democrației și libertății de exprimare.
A subliniat că o mai bună reflectare în comunicarea publică a măsurilor adoptate de UE în combaterea pandemiei, cu impact direct pentru cetățeni, reprezintă cea mai bună modalitate de contracarare a știrilor false, defăimătoare, care au proliferat în ultima perioadă.