Bogdan Aurescu a participat la cea de-a 23-a reuniune UE-ASEAN
Update: Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu participă la cea de-a 23-a reuniune ministerială UE-ASEAN.
Mariana Chiriță, 01.12.2020, 16:04
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat astăzi, 1 decembrie 2020, la cea de-a 23-a reuniune ministerială a statelor membre ale Uniunii Europene (UE) și a statelor membre ale Asociației Națiunilor din Sud-Estul Asiei (ASEAN). Discuțiile reuniunii, co-prezidată de Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, și Vivian Balakrishnan, ministrul afacerilor externe al Republicii Singapore, în calitate de coordonator al relațiilor dintre UE și ASEAN, s-au axat pe apărarea multilateralismului, respectarea dreptului internațional și importanța libertății comerțului. Cu prilejul reuniunii ministeriale a fost reconfirmat consensul privind ridicarea relației dintre UE și ASEAN la nivel de Parteneriat Strategic.
Șeful diplomației române a salutat decizia privind ridicarea relațiilor dintre UE și ASEAN la nivel de Parteneriat Strategic, în baza intereselor, valorilor și principiilor comune. El a încurajat intensificarea cooperării dintre UE și cele zece state membre ASEAN pentru gestionarea provocărilor comune la nivel mondial în plan politic, de securitate, economic și de combatere a schimbărilor climatice, în condițiile interesului manifestat de partenerii ASEAN pentru țintele asumate de UE în acest sens. Aurescu a subliniat importanța cooperării dintre UE și ASEAN pentru a face față eficient provocărilor generate de pandemia de COVID-19.
Ministrul de externe român a exprimat sprijinul pentru completarea cadrului juridic de cooperare bilaterală și a reliefat oportunitățile de cooperare economică și comercială dintre UE și ASEAN, inclusiv în contextul Strategiei UE pentru conectivitate Europa-Asia, axată pe cele patru domenii prioritare – transport, energie, digitalizare și contactele inter-umane. De asemenea, el a salutat adoptarea declarației ministeriale pe tema cooperării dintre UE-ASEAN în domeniul conectivității, bazate pe normele și principiile dreptului internațional, respectarea drepturilor și libertăților fundamentale, protecției mediului și dezvoltării durabile, cu obiectivul de a dezvolta infrastructura de calitate, de a diversifica lanțurile de distribuție și de a încuraja contactele people-to-people.
ASEAN a fost fodată în 1967 și reunește 10 state (Filipine, Indonezia, Thailanda, Malaysia, Singapore, Brunei, Vietnam, Laos, Myanmar, Cambodgia) . UE a stabilit relații la nivel politic cu ASEAN în 1977.
________________________________________________
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu participă, între 1 și 2 decembrie 2020, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre NATO, care se desfășoară, timp de două zile, în regim de video-conferință, în contextul restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19.
Reuniunea este una importantă pentru evaluarea stadiului punerii în aplicare a deciziilor aliate privind adaptarea NATO la evoluțiile de securitate, precum și pentru stabilirea unor direcții de acțiune privind răspunsul la provocările strategice curente.
Agenda reuniunii include principalele teme aflate în atenția aliaților referitoare la: procesul de reflecție strategică privind consolidarea dimensiunii politice a NATO, relațiile cu Rusia, respectiv cu China, situația din Afganistan și securitatea în zona Mării Negre.
Șeful diplomației române va promova, cu acest prilej, principalele obiective ale României în cadrul Alianței, cu accent pe importanța eforturilor de asigurare a descurajării și apărării aliate în regiunea Mării Negre, în contextul deteriorării situației de securitate în această zonă.
Ministrul Aurescu va reafirma importanța strategică a Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică și va accentua necesitatea continuării eforturilor pentru consolidarea posturii și prezenței aliate în regiune, precum și întărirea coerenței Flancului Estic și va reitera, totodată, sprijinul pentru continuarea implementării măsurilor de asistență ale NATO pentru Georgia și Ucraina şi pentru avansarea cooperării cu Alianța.
Agenda reuniunii mai include și principalele teme strategice privind procesul de consolidare a dimensiunii politice a NATO. Astfel, în ceea ce privește procesul de reflecție strategică desfășurat la nivelul Alianței, ministrul Bogdan Aurescu va evidenția importanța ca acesta să conducă la consolidarea unității și coeziunii aliate și la asigurarea unei relații transatlantice solide.
Miniștrii de externe vor participa la trei sesiuni de lucru, una în format aliat, pe 1 decembrie 2020, și altele două, pe 2 decembrie, cu participarea unor state partenere.