Uraganul Xaver afectează mai multe state europene
Marea Britanie, Germania, Danemarca şi Polonia sunt ţările cele mai afectate de condiţiile meteo neprielnice.
Lica Manolache, 05.12.2013, 23:01
Mai multe ţări europene se află în aceste zile sub avertizare meteorolgică. Temperaturile sunt în scădere bruscă, se înregistrează furtuni şi vânt puternic precum şi ninsori abudente. Uraganul Xaver, una din cele mai puternice furtuni din ultimii ani, a făcut deja două victime în Marea Britanie, iar vântul a atins cote de peste 200 km/h. Circa 15.000 de persoane au fost sfătuite de autorităţi să evacueze locuinţele şi s-au înregistrat inundaţii în mai multe zone ale Regatului Unit. Peste 100.000 de mii de case au rămas fără current, majoritatea în Scoţia unde şi transportul feroviar a fost oprit joi.
Germania este, de asemenea, sub influenţa uraganului Xaver. Ruta feroviară Schleswig-Holstein a fost complet închisă joi şi aproape toate avioanele care tebuiau să aterizeze sau să decoleze la Hamburg au fost anulate sau redirecţionate. Zonele cele mai afectate de vântul puternic şi furtuni sunt Hamburg, Schleswig-Holstein, Lower Saxony şi Bremen.
Şi în Danemarca vântul ajunge la o viteză de peste 100 km/h în intervalul 5-6 decembrie. Autorităţile au închis mai multe drumuri iar traficul areian şi feroviar. Ministerul român de externe recomandă românilor aflaţi în Danemarca şi celor care tranzitează acest stat să urmărească avertizările şi să respecte instrucţiunile emise în acest sens de autorităţile daneze, să se informeze din timp asupra condiţiilor de călătorie şi să-şi echipeze automobilele corespunzător pentru condiţiile de iarnă.
Vremea s-a înrăutăţit şi în Polonia. Vântul poate atinge o intensitate de până la 120 km/h în nordul acestui stat. Pe 10 decembrie 2013 sunt aşteptate căderi abundente de zăpadă şi temperaturi foarte scăzute. Cetăţenii români care doresc să tranziteze teritoriul Poloniei, sunt sfătuiţi să se informeze din timp asupra situaţiei traficului rutier, a restricţiilor existente precum şi asupra alertelor meteorologice emise de către ţările vecine.
Surse: Reuters, MAE