UPDATE Bulgaria (7.07): risc de îmbolnăvire cu hepatita A
Autoritățile din Bulgaria a anunțat că riscul de îmbolnăvire s-a diminuat, dar interdicția rămâne valabilă în zona Plaja Ofițerească-Varna.
Lica Manolache, 04.07.2014, 13:30
UPDATE 7.07: Ministerul român de Externe a preluat ultimul comunica al Inspecției Regionale de Sănătate – Varna, în care se arată următoarele:
„La proba de apă de mare din zona de îmbăiere „Plaja Ofițerească-Varna” s-a constatat că rezultatele arată o tendință de reducere a valorilor, indicatorul „Escherichia coli” răspunzând normelor obligatorii. În pofida valorilor reduse, pentru indicatorul „enterococi intestinali” norma este depășită și, prin urmare, interdicția de îmbăiere în zona „Plaja Ofițerească-Varna”, rămâne în vigoare.
Au fost luate măsuri pentru prelevarea de noi probe (7 și 8.07.2014) atât din această zonă, precum și din celelalte zone de îmbăiere de pe teritoriul regiunii Varna în cadrul monitorizării periodice realizate de către inspecție.”
UPDATE 6.07: Ministerul român de Externe informează că avertizările privind contaminarea apei de pe litoralul bulgăresc au fost publicate în urma anunțurilor făcute de șeful secției de hepatologie de la spitalul ”Sf. Ivan Rilski”, respectiv, după emiterea unui comunicat oficial al Inspecției Regionale de Sănătate Varna, din 3 iulie. În comunicatul diplomației de la București se mai arată că:
„Ambasada României la Sofia a solicitat încă de la data de 1 iulie 2014 poziția oficială atât a spitalului ”Sf. Ivan Rilski” din Sofia cât și a Ministerului bulgar al Sănătății în legătură cu avertismentele publicate de media bulgară însă, până la publicarea ”Informației actualizate privind calitatea apelor de îmbăiere pe litoralul Mării Negre” a Ministerului bulgar a Sănătății din seara zilei de 4 iulie, Ambasada nu a primit alte informații din partea autorităților menționate.
Potrivit ultimelor evaluări furnizate de Ministerul bulgar al Sănătății, riscul ca apa mării să fie infectată este limitat la o zonă restrânsă din Varna și nu sunt afectate alte stațiuni de pe litoralul bulgăresc al Mării Negre.
Misiunea diplomatică a României la Sofia va monitoriza în continuare situația în colaborare cu autoritățile bulgare competente, urmând să informeze în cazul în care apar noi riscuri.”
UPDATE: Ministerul Sănătății din Bulgaria a emis un comunicat de presă, preluat de MAE, pentru a lămuri situația apelor de scăldat de pe litoralul bulgăresc. Astfel, autoritățile din Bulgaria anunță că riscul de îmbolnăvire cu hepatita A există doar într-o zonă a orașului Varna, celelalte zone de scăldat din oraș și împrejurimi nefiind infestate și pot fi accesate de turiști. Iată ce se arată în comunicatul Ministerului Sănătății din statul vecin:
Până în prezent doar la efectuarea analizei probelor de apă din 30.06.2014 dintr-o zonă de îmbaiere – Plaja Ofițerească din orașul Varna – s-a constatat depășirea normelor admisibile, astfel încât imediat după primirea rezultatelor Inspectoratul General de Sănătate Varna a impus interdicția temporară de îmbaiere în această zonă și a informat corespunzător populația precum și autoritățile regionale și locale. În cazul unei eventuale îmbunătățiri a apelor pentru îmbăiere, ce va fi pusă în evidență de laboratoarele de control, această zonă va fi redeschisă publicului pentru scăldat.
Trebuie menționat că în această zonă de îmbaiere s-au constatat probleme legate de calitatea apei pentru îmbaiere și cu alte prilejuri (în anii anteriori). Cauza principală o constituie intrarea în cartierul din zona de îmbăiere a așa numitului Kanal Șokarov, care adună apele pluviale dintr-o anumită parte a orașului Varna și zonelor de vile din jurul orașului, foarte probabil și din cauza racordării ilegale a unor canalizări care conțin reziduuri organice. Problema a fost ridicată în mai multe rânduri în atenția instituțiilor la nivel regional și municipal din orașul Varna, de care depinde rezolvarea acestei probleme.
Probele apelor marine din zonele învecinate de îmbăiere din cartierele orașului Varna nu arată abateri de la cerințele obligatorii, iar utilizarea acestora pentru îmbăiere nu prezintă pericol pentru sănătatea oamenilor.
Autoritățile din Bulgaria au anunțat că, în urma inundațiilor provocate de ploile puternice care au afectat portul Varna și unele stațiuni bulgărești la Marea Neagră, există riscul ridicat ca apa mării să fie infectată cu virusul hepatic A.
În urma analizelor apei de mare din zona ”Plaja ofițerilor- Varna” s-a constatat un rezultat nefavorabil al indicatorilor de analiză microbiologică „ Escherichia coli” și ”enterococi intestinali „, a anunțat Inspecția Regională de Sănătate Varna.
Turiștii care au programate vacanțe pe litoralul bulgăresc sunt sfătuiți să se vaccineze împotriva virsusului hepatic A. De asemenea, specialiștii recomandă turiștilor să nu consume midii crude, să utilizeze duşul după băile în mare, să respecte cu strictețe regulile igienico-sanitare.