UPDATE Bosnia şi Herţegovina: vreme rea şi alunecări de teren
Cantităţile de precipitaţii vor fi între 40 şi 60 de litri pe metrul pătrat, iar pe alocuri vor ajunge la 100 de litri pe metrul pătrat.
România Internațional, 19.01.2015, 13:24
UPDATE: Condițiile meteorologie din Bosnia și Herțegovina s-au mia ameliorat, anunță MAE, iar cotele principalelor râuri (Bosna, Vrbas, Neretva) au scăzut uşor. Se menţine în continuare pericolul alunecărilor de teren care va antrena blocări temporare ale unor artere de circulaţie.
Cantităţile de precipitaţii vor fi mai crescute în zonele Livno, Mostar şi Trebinje (între 20 şi 40 litri pe metrul pătrat).
Cu toate acestea, Serviciul de Protecție Civilă al orașului Zenica avertizează că, potrivit datelor Institutului Hidrometeorologic al FBIH, în următoarele 10 zile se vor mai înregistra ploi abundente, iar debitele cursurilor de apă din zona municipalității își vor continua trendul de creștere. Nivelul râurilor din cantonul Zenica-Doboj este în creștere. Au fost închise temporar o serie de drumuri locale Nemila – Bistričak, Brezik-Memići.
Departamentul de Protecție Civilă al cantonului Sarajevo a desfășurat o reuniune de urgență, cu scopul adoptării măsurilor de asistență a populației din zonele afectate de inundațiile din ultimele zile. Acestea au produs inundarea a 140 de clădiri și la închiderea temporară a unor artere rutiere de interes secundar, precum Stup – Butile, Osjek – Bojnik.
Se recomandă cetăţenilor români care doresc să tranziteze Bosnia şi Herţegovina să evite zonele menţionate în următoarele 3-5 zile
Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află sau se deplasează pe teritoriul Bosniei şi Herţegovinei (BIH), cu privire la faptul că autorităţile centrale din acest stat au emis o atenţionare de cod roşu pentru regiunile Mostar şi Trebinje, din cauza precipitaţiilor abundente ce vor cădea în aceste zone ale ţării.
Cantităţile de precipitaţii vor fi între 40 şi 60 de litri pe metrul pătrat, iar pe alocuri vor ajunge la 100 de litri pe metrul pătrat. Principalul pericol este reprezentat de alunecările de teren, care pot bloca anumite artere de circulaţie rutieră.
Situaţii similare, însă mai puţin îngrijorătoare, se înregistrează şi în zonele Sarajevo, Livno, Foca şi Vişegrad, râurile care străbat aceste arii putând depăşi cota de avarie. Pentru aceste arii a fost decretat cod portocaliu (între 20 şi 50 de litri de apă pe metrul pătrat).
În partea de nord a ţării, respectiv în ariile Banja Luka, Zenica-Doboj, Bihac, Prijedor şi Tuzla avertizarea este de cod galben. Datele sunt valabile pentru 18 şi 19 ianuarie 2015, dar se recomandă evitarea zonelor menţionate şi în următorele cinci zile.