Serbia şi Ungaria: probleme în trafic din cauza vremii
Cele două state vecine au emis avertizări meteo şi restricţii de circulaţie din cauza vântului puternic şi a precipitaţiilor.
Lica Manolache, 01.02.2014, 17:49
Vremea în Serbia s-a înrăutăţit în aceste zile, iar autorităţile locale au declarat stare de urgenţă în Zrenjanin şi Pancevo, până la data de 3 februarie 2014. În aceste zone vântul suflă cu peste 120 km/h şi s-au format troiene de zăpadă. Totodată, este în vigoare un cod portocaliu de vânt pentru regiunile Belgrad şi estul Serbiei, iar pentru regiunea Banatului Central şi de Sud (Voivodina) se menţine codul roşu.
Traficul rutier este afectat de condiţiile meteorologice, de aceea s-a luat măsura interzicerii accesului autovehiculelor de mare tonaj în Banatul Central şi de Sud. Până luni, 3 februarie, este interzisă circulaţia autovehiculelor a căror masă depăşeşte 3,5 tone şi care se deplasează în Republica Serbia dinspre Ungaria şi România. Excepţie fac transportatorii de materiale perisabile.
Pe rutele Belgrad-Zrenjanin, Pancevo – Vârşet şi Subotica – Novi Sad există blocaje în trafic, iar punctele de trecere a frontierei dintre Republica Serbia cu Ungaria şi România situate în regiunea Banatului au fost închise. Ş traficul pe Dunăre a fost suspendat.
În Ungaria, Institutul Naţional de Meteorologie a emis ă nouă avertizare, de această dată cod portocaliu de lapoviţă, valabil sâmbătă, 1 februarie, în sud-vestul Ungariei (judeţele Baranya, Somogy, Vas, Zala şi Veszprem). Pentru zonele de sud şi nord-vest (judeţele Csongrad, Bács-Kiskun, Tolna, Fejer, Pest, Komarom-Esztergom şi Gyor-Moson-Sopron), a fost emis cod galben pentru acelaşi fenomen meteorologic. Unele dintre aceste judeţe sunt traversate de autostrada M7 care reprezintă principala arteră de circulaţie dinspre Budapesta către Croaţia şi Slovenia, anunţă MAE.
Ministerul român de Externe recomandă tuturor cetăţenilor români, care se deplasează pe teritoriul acestor state sau la tranzitează, să nu pornească la drum fără a consulta site-urile de specialitate. Pentru evitarea eventualelor probleme, este recomandat ca autovehiculele să fie dotate corespunzător pentru trafic pe timp de iarnă şi, cu precădere în cursul nopţii, să existe provizii suficiente de combustibil şi alimente.