India – epidemie de febră Dengue
Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau se deplasează pe teritoriul Republicii India, mai ales în perioada septembrie - decembrie 2015, asupra epidemiei de febră Dengue, care afectează cu preponderenţă zona
România Internațional, 24.09.2015, 10:36
Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau se deplasează pe teritoriul Republicii India, mai ales în perioada septembrie – decembrie 2015, asupra epidemiei de febră Dengue, care afectează cu preponderenţă zona capitalei New Delhi.
Febra Dengue este o boală infecţioasă acută, produsă de virusul Denga, care se transmite la om prin muşcătura unui ţânţar infectat, din specia Aedes. Boala se manifestă prin stări febrile, stări de oboseală, migrene, dureri articulare şi iritaţii ale pielii. În cazuri grave, pot apărea hemoragii pe suprafaţa corpului. Boala se poate manifesta cu severitate în special la persoanele cu un sistem imunitar slăbit, putând duce chiar la deces. Pentru moment, nu există nici un vaccin care să prevină infectarea cu acest virus. De asemenea, nu există nici un medicament specific pentru această boală, tratamentul fiind simptomatic.
Singura metodă eficientă de prevenire a apariţiei bolii constă în protecţia împotriva muşcăturilor de ţânţari (folosirea mijloacelor de protecţie chimică – repelente, sau a altor mijloace de protecţie, precum: purtarea de îmbrăcăminte adecvată – pantaloni lungi, cămăşi sau bluze cu mânecă lungă, plase de ţânţari la geamuri şi deasupra paturilor).
Pentru informaţii suplimentare, pot fi accesate paginile dedicate de Internethttp://www.mcdonline.gov.in/dengueawareness.html şi http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să manifeste o atenţie sporită privind măsurile de prevenţie pe timpul deplasărilor în Republica India, să consulte pagina de Internet www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia Călătoreşte în siguranţă (disponibilă gratuit în App Store şi Google Play), care oferă informaţii, sfaturi de călătorie şi posibilitatea de a fi alertați, în cazul în care apar situaţii speciale, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare Un SMS îţi poate salva viaţa!.
Sursa: comunicat www.mae.ro