Bulgaria – pot creşte timpii de așteptare la trecerea frontierei
MAE informează că în Bulgaria că, până la 01 martie 2020, există riscul creșterii timpului de așteptare la punctele de frontieră.
România Internațional, 26.02.2020, 12:19
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că în Bulgaria că, până la 01 martie 2020, există riscul creșterii timpului de așteptare la punctele de frontieră.
Pe 1 martie 2020, autoritățile bulgare vor da în folosință sistemul e-TOLL de taxare rutieră în baza distanței parcurse (în km) pentru categoria de autovehicule de transport marfă și pasageri cu masa tehnică totală maxim admisibilă mai mare de 3,5 tone.
Vigneta electronică bulgară, cu valabilitate de o săptămână, destinată acestei categorii de autovehicule, se mai poate achiziţiona doar până pe 23 februarie 2020. Între 24 – 29 februarie 2020, pentru categoria de autovehicule de transport marfă și pasageri cu masa tehnică totală maxim admisibilă mai mare de 3,5 tone vor putea fi achiziționate doar vignete electronice bulgare cu valabilitate de o zi.
MAE recomandă cetățenilor români să aibă în vedere posibilitatea măririi considerabile a timpilor de așteptare la trecerea frontierei către Bulgaria, în special pentru autocamioane și autocare cu masa mai mare de 3,5 t.
Din 1 martie 2020, Departamentul BGTOLL al Agenției Executive Infrastructură Rutieră din cadrul Ministerului Transporturilor, Comunicării și Tehnologiei Informaționale din Bulgaria, responsabil cu gestionarea problematicii implementării noului sistem e-TOLL și colectării taxelor de drum aferente, va organiza echipe mobile ce vor asigura informarea și sprijinirea șoferilor în vederea obținerii autorizațiilor necesare, în vederea prevenirii formării de coloane.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care tranzitează teritoriul bulgar să se informeze din timp cu privire la aspectele menționate, să se conformeze cerințelor legale și să ia măsurile necesare în vederea organizării itinerariilor de deplasare ținând cont de noile prevederi legislative și de riscul creșterii timpului de așteptare la trecerea frontierei.
Informații suplimentare sunt disponibile:
– pe site-ul www.bgtoll.bg cu privire la e-vignetă și noul sistem e-TOLL (informațiile sunt disponibile și în limba română);
– pe site-ul www.mvr.bg – link https://www.mvr.bg/gdgp cu privire la situația traficului prin punctele de trecere a frontierei bulgare (informațiile, la acest moment, sunt disponibile doar în limba bulgară).
Pentru informații actualizate privind starea actuală a drumurilor, se recomandă utilizarea aplicației gratuite LIMA (deocamdată doar în limba bulgară) https://lima.api.bg/, accesarea paginii de internet a Agenției Infrastructura Rutieră – www.api.bg sau apelarea numărului de telefon 070013020 (non-stop). În cadrul Agenției menționate funcționează, pe parcursul întregului an, în regim non-stop, Centrul Situațional care colectează și sintetizează datele privind situația drumurilor republicane/publice.
Asistenţă consulară poate fi solicitată la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.
În cazul unei situaţii cu caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Bulgaria: +359879440758.
MAE recomandă consultarea paginilor de Internet http://sofia.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro, https://www.meteoalarm.eu/, www.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația Călătorește în siguranță (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații și sfaturi de călătorie.