BEC – clarificări privind materialele publicitare politice
Biroul Electoral Central a transmis clarificări privind materialele publicitare politice.

Eugen Cojocariu, 02.04.2025, 21:11
Biroul Electoral Central (BEC) a transmis o informare cu privire la ceea ce înseamnă materialul publicitar politic şi informaţiile pe care acesta trebuie să le conţină.
Un proces electoral corect trebuie să implice, printre altele, un echilibru just între libertatea de exprimare, aşa cum este prevăzută la art. 30 din Constituţia României, inclusiv dreptul unei persoane de a avea opinii politice, şi garantarea că informaţiile şi mesajele promovate de către actorii politici sunt corecte şi respectă realitatea, protejând astfel opinia publică împotriva dezinformării şi a manipulării opţiunilor alegătorilor, precizează BEC.
BEC arată că art. 16 alin. (5) din OUG 1/2025 stabileşte că ‘la alegerile pentru preşedintele României din anul 2025 este considerat material publicitar politic orice material scris, online, audio sau video, utilizat în campania electorală, care îndeamnă alegătorii în mod direct sau indirect să aleagă sau să nu aleagă, să voteze sau să nu voteze pentru un candidat independent sau pentru un candidat al unui partid politic clar identificat’.
Art. 1 alin. (1) din Hotărârea Autorităţii Electorale Permanente (AEP) nr. 9/2025 prevede că pentru ca un material să fie considerat material publicitar politic, acesta trebuie să îndeplinească, în mod cumulativ, următoarele condiţii:
* să fie pregătit, editat, prelucrat, plasat, promovat, publicat, distribuit şi/sau difuzat în campania electorală de către un actor politic;
* să fie un material scris, tipărit, audio, video sau o imagine, indiferent de mediul de diseminare;
* să îndemne alegătorii în mod direct sau indirect să aleagă sau să nu aleagă, să voteze sau să nu voteze un candidat independent sau un candidat al unui partid politic, al unei alianţe politice, organizaţii a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale sau al unei alianţe electorale, clar identificat.
Art. 2 alin. (1) din Hotărârea AEP nr. 9/2025 stabileşte informaţiile pe care trebuie să le conţină materialele publicitare politice distribuite de actorii politici, indiferent de mijlocul de distribuire a acestora. Indiferent de mijlocul de distribuire, inclusiv prin intermediul programelor de radio şi de televiziune, precum şi al serviciilor media audiovizuale la cerere, pe durata campaniei electorale a alegerilor pentru preşedintele României din anul 2025, materialele publicitare politice distribuite de actorii politici trebuie să conţină următoarele informaţii:
* o indicaţie privind faptul că reprezintă un material publicitar politic;
* candidatul sau formaţiunea politică la cererea căreia sau în numele căreia este pregătit, plasat, promovat, publicat, distribuit sau difuzat materialul publicitar politic, respectiv numele şi adresa de e-mail, precum şi adresa poştală a candidatului, atunci când aceasta este dezvăluită public de către acesta, sau adresa sediului, în cazul formaţiunilor politice;
* o menţiune că materialul publicitar politic a făcut obiectul unor tehnici de vizare a unui public-ţintă sau de distribuire a materialelor publicitare, în sensul legislaţiei europene privind transparenţa şi vizarea unui public-ţintă în publicitatea politică, atunci când este cazul;
* o menţiune că sumele cheltuite pentru pregătirea, plasarea, promovarea, publicarea, distribuirea sau difuzarea materialului publicitar politic provin exclusiv din sursele permise de Legea nr. 334/2006;
* după caz, o menţiune că materialul publicitar politic a făcut obiectul unei promovări electorale sau al unei promovări electorale plătite;
* codul unic de identificare al mandatarului financiar înregistrat la Autoritatea Electorală Permanentă.
În campania electorală, materialele publicitare politice pot fi utilizate de către persoanele care sunt sau dobândesc calitatea de actori politici, cu respectarea prevederilor legale referitoare la etichetare, precizează Biroul Electoral Central. În acelaşi timp, arată BEC, comunicările care se înscriu în limitele activităţii jurnalistice de informare a publicului şi opiniile publice exprimate în nume personal de către alte persoane decât actorii politici nu constituie materiale publicitare politice.
BEC precizează că toate aceste reguli vizează în mod direct responsabilizarea actorilor politici şi asigurarea unei informări corecte a publicului larg cu scopul clar de a garanta exprimarea liberă şi informată de către toţi alegătorii a dreptului fundamental de vot şi prevenirea dezinformării acestora.