Alianța școlilor europene
Comisia Europeană a prezentat în Parlamentul European proiectul său referitor la alianța școlilor europene. Acest proiect care va fi lansat în 2026 va deschide calea către o cooperare structurală, strategică și sustenabilă între școlile din întreaga Europă.

Clara Iancu, 03.04.2025, 09:30
În 2026, Uniunea Europeană va lansa primele alianțe europene ale școlilor, cu sprijinul programului Erasmus+. Aceste alianțe vor avea rolul de a consolida cooperarea și mobilitatea între școlile din Europa, acționând ca un catalizator pentru îmbunătățirea predării și învățării competențelor de bază.
De asemenea, vor testa metode de predare inovatoare, programe educaționale și cadre de competențe, inclusiv în colaborare cu autoritățile locale. Despre acest proiect important, a vorbit Victor Negrescu, vicepreședintele Parlamentului European.
„Educația este fundamentul unei Europe unite, competitive și incluzive. Pentru a contura viitorul, trebuie să investim în educație, competențe, cunoștințe, valori și mobilitate. Alianța Europeană a Școlilor are potențialul de a deveni un factor major în realizarea Spațiului European al Educației, reunind inovația, mobilitatea și incluziunea pentru a crea o experiență de învățare cu adevărat fără frontiere.
În calitate de vicepreședinte al Parlamentului European și susținător ferm al educației, lucrez alături de colegii mei pentru Viitorul Educației și Competențelor pentru a promova politici ambițioase și transformatoare, susținute de finanțare adecvată. Una dintre cerințele noastre esențiale este alocarea a cel puțin 20% din următorul cadru financiar multianual pentru educație și competențe. Dacă dorim ca Europa să rămână un lider global, trebuie să tratăm educația ca pe o investiție strategică, nu doar ca pe o politică sau un cost.
Avem nevoie de un nou cadru european pentru educație și competențe – un plan cuprinzător care să asigure fiecărui copil și tânăr, indiferent de originea sa, acces la o educație de calitate, medii moderne de învățare și competențe pregătite pentru viitor. Aceasta înseamnă, de asemenea, promovarea unor sinergii mai puternice între acestea și evitarea fragmentării.
În centrul acestei viziuni se află programul Erasmus 2.0 care nu trebuie să fie doar un program de mobilitate, ci un pilon al educației și formării de calitate în întreaga Europă.
Trebuie să avansăm către un curriculum comun, obiective de învățare partajate și diplome cu adevărat europene, recunoscute peste granițe.
Studenții noștri nu ar trebui doar să dobândească cunoștințe în diferite țări europene, ci și să învețe ce înseamnă să fim împreună în Europa, consolidându-și sentimentul de apartenență și responsabilitate comună.”