Sondaj Eurobarometru: 74% dintre cetățeni cred că țara lor are beneficii din apartenența la UE
Cetățenii Europei doresc ca UE să-i protejeze și să acționeze în unitate – relevă ultimul Eurobarometru de Iarnă al Parlamentului European, publicat zilele acestea.

Laurențiu Văduva, 27.03.2025, 10:57
Sondajul Eurobarometrul de iarnă 2025 al Parlamentului European, publicat zilele acestea, evidențiază nivelurile istorice de aprobare pentru aderarea la UE legate de pace și securitate.
Aproape trei sferturi dintre cetăţenii europeni care au participat la sondaj susţin că ţările lor au de câştigat de pe urma apartenenţei la Uniunea Europeană. Acesta este cel mai mare rezultat înregistrat vreodată într-un sondaj Eurobarometru pentru această întrebare, de când a fost adresată pentru prima dată în 1983.
Peste 60% ar dori ca Parlamentul European să joace un rol mai important în conducerea şi deciziile Uniunii.
Două treimi dintre cetățeni doresc ca Uniunea Europeană să joace un rol mai important în protejarea lor împotriva crizelor globale și a riscurilor de securitate. Această opinie este deosebit de puternică în rândul respondenților mai tineri. La nivel național, rezultatele pentru un rol mai puternic al UE variază de la 87% în Suedia la 47% în România și 44% în Polonia.
De altfel, apărarea și securitatea, precum și competitivitatea sunt considerate priorități principale ale politicilor europene.
Nouă din zece cetățeni ai Uniunii spun că statele membre ar trebui să fie mai unite în acţiunile lor pentru a face față provocărilor globale actuale.
Problemele economice și de securitate sunt, de asemenea, în prim-plan atunci când vine vorba de subiectele pe care Parlamentul European trebuie să le abordeze ca prioritate.
Patru din zece europeni sunt preocupaţi de inflație, creșterea prețurilor și costul vieții şi în jur de 30% menţionează apărarea și securitatea UE, lupta împotriva sărăciei și excluziunii sociale, dar şi sprijinirea economiei și crearea de noi locuri de muncă.
O treime din cei intervievaţi se așteaptă ca nivelul lor de trai să scadă în următorii cinci ani.
Pacea, democrația şi protecţia drepturilor omului rămân valori fundamentale pe care europenii ar dori ca Parlamentul European să le apere în continuare.
Două treimi dintre cetățenii intervievaţi susțin un rol mai puternic pentru PE.
Jumătate din cei intervievaţi au o imagine pozitivă asupra Uniunii Europene. În ultimul deceniu, această percepție pozitivă a fost mai mare o singură dată – 52% în primăvara lui 2022, după invazia rusă a Ucrainei.