Concluzii după misiunile Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale
Reprezentanții FMI și BM s-au aflat la București, pentru a actualiza perspectivele macroeconomice ale României.
Leyla Cheamil, 10.02.2025, 12:05
Delegația Fondului Monetar Internațional și cea a Băncii Mondiale au încheiat discuțiile pe care le-au purtat, la București, cu reprezentanţii principalelor instituţii cu atribuţii în politicile monetare şi fiscale ale României. Echipa FMI s-a întâlnit cu reprezentanţi ai noului Guvern şi ai Băncii Naţionale, pentru a analiza recentele evoluţii financiare şi economice şi a actualiza perspectivele macroeconomice. În prezent, țara nu are în derulare un acord de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional, însă instituţia financiară evaluează anual evoluţia economiei româneşti, în baza consultărilor pe Articolul IV.
Premierul Marcel Ciolacu le-a transmis experţilor FMI angajamentul Executivului de a se încadra în deficitul bugetar de 7% din Produsul Intern Brut şi de a implementa reformele asumate prin PNRR. Prim-ministrul a punctat măsurile pentru reducerea cheltuielilor de personal, restructurarea aparatului bugetar şi reorganizarea administrativ-teritorială – priorităţi pentru următoarea perioadă.
Ministrul Finanţelor, Tánczos Barna, a reafirmat, în cadrul întrevederii cu misiunea FMI, angajamentul Guvernului de a reduce deficitul bugetar şi de a crea un stat mai suplu în următorii şapte ani, mărind alocările pentru investiţiile care susţin economia. Ministrul Finanţelor a menţionat că trebuie aplicate o serie de măsuri pentru restabilirea, în mod treptat, a echilibrului bugetar şi evitarea unei crizei economice similare cu cea din 2009.
FMI a publicat ultimele prognoze privind evoluţia economiei româneşti în toamna anului trecut, când estima, pentru sfârşitul lui 2025, un deficit la acelaşi nivel cu cel stabilit de guvern – 7%. Estimările Fondului sunt, însă, mai optimiste atât în ceea ce priveşte creşterea economică, 3,3%, faţă de doar 2,5% luate în calcul de autorităţile de la Bucureşti, cât şi inflaţia, calculată la 3,6%, sub ţinta de 4,4 stabilită de Guvern.
La rândul lor, reprezentanţii Băncii Mondiale au salutat planul de reforme al Guvernului şi atenţia acordată investiţiilor, menţionând că România este un partener puternic şi rezilient. Pentru mai buna gestionare a proiectelor comune, cele două părţi au agreat un mecanism de lucru cu întâlniri mai frecvente în perioada următoare. Directorul executiv al grupului, Eugene Rhuggenaath, a afirmat că Banca Mondială va extinde investiţiile în România în energie, tranziţie verde, infrastructură şi alte domenii cu potenţial de creştere. Reprezentanţii instituției au apreciat, de asemenea, sprijinul oferit de România Republicii Moldova (ex-sovietică, majoritar românofonă) şi Ucrainei, precum şi contribuţia Bucureștiului la asigurarea stabilităţii în regiune. Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că autoritățile susţin, în continuare, dezvoltarea infrastructurii, sectoarele agricol, industrial şi construcţii. De asemenea, vor continua proiectele de îmbunătăţire a serviciilor medicale și a celor din domeniul energiei.