Jurnal românesc – 07.02.2025
Ambasadorul României în Australia, Noua Zeelandă şi Insulele Pacificului de Sud, Radu Gabriel Safta, a participat la ceremoniile dedicate Zilei Naţionale a Noii Zeelande, desfăşurate în perioada 3-6 februarie.
![Jurnal românesc Jurnal românesc](https://www.rri.ro/wp-content/uploads/2024/03/Jurnal-romanesc-1-NOU.jpg)
Corina Cristea, 07.02.2025, 11:00
Ambasadorul României în Australia, Noua Zeelandă şi Insulele Pacificului de Sud, Radu Gabriel Safta, a participat la ceremoniile dedicate Zilei Naţionale a Noii Zeelande, desfăşurate în perioada 3-6 februarie, prilej cu care s-a întâlnit şi cu o parte din liderii comunităţii româneşti din Auckland, cel mai important centru economic al ţării. Potrivit unui comunicat de presă, oficialul român a avut întrevederi şi discuţii consistente cu numeroase oficialități, între care s-au numărat viceprim-ministrul şi ministru al afacerilor externe al Noii Zeelande, Winston Peters, și preşedintele Comisiei de Afaceri Externe, Apărare şi Comerţ din Parlamentul Noii Zeelande, Tim van de Molen. Este o onoare să pot participa din nou la acest eveniment, ce simbolizează valori esenţiale ale Noii Zeelande precum multiculturalismul, respectul pentru diversitate şi integrarea armonioasă a minorităţilor naţionale. Toate aceste valori ne sunt cunoscute şi apropiate şi nouă, atât în calitate naţională, cât şi ca stat membru al Uniunii Europene, prin unitatea în diversitate care ne caracterizează şi ne conferă o voce aparte, a declarat Radu Gabriel Safta.
Accademia di Romania in Roma anunță că cei care doresc să urmeze cursuri de limba română nivel avansați se pot înscrie pentru modului A2 până la data de 9 februarie inclusiv. Cursul de limba română, care va fi susținut de profesoara Nicoleta Neșu, va debuta în data de 12 februarie și se va desfășura pe platforma Zoom, cu frecvență săptămânală, în zilele de miercuri. Și ICR Istanbul organizează începând cu data de 24 februarie un nou modul de cursuri online de limbă română, pentru adulți și copii. Perioada de înscriere este 3–21 februarie, iar cursurile se vor desfășura de două ori pe săptămână, până pe 11 mai. Pentru copii cursurile sunt gratuite.
Institutul Cultural Român anunţă lansarea unui apel la candidaturi pentru a oferi în anul 2025 trei burse pentru jurnalişti culturali străini. Domeniile pentru care se organizează evaluarea şi selecţia: jurnalism cultural/film documentar – fotoreportaje. Bursele de cercetare şi documentare destinate jurnaliştilor culturali străini, în sumă de 2.500 euro/bursă, constau în susţinerea financiară a unui stagiu de documentare de o lună în România, în perioada 5 mai – 30 noiembrie, pentru a realiza proiecte vizând promovarea fenomenului cultural românesc în presa străină. “Invităm jurnaliştii interesaţi să trimită dosarele de candidatură până la data de 19 martie 2025, ora 16:00, ora României, la adresa de email foreignjournalists@icr.ro”, transmite ICR. Dosarele de candidatură depuse trebuie să conţină, printre altele, o scrisoare de recomandare din partea conducerii ziarului/postului radio/TV/asociaţiei unde activează sau a activat candidatul, precizează ICR. Regulamentul şi formularul de înscriere sunt disponibile pe site: www.icr.ro/categorii/burse.
Documentarele “O familie aproape perfectă”, regia Tudor Platon, şi “Tata”, regizat de Radu Ciorniciuc şi Lina Vdovîi, au fost selectate la a 24-a ediţie a DocPoint – Festivalul de Film Documentar din Helsinki, unul dintre cele mai mari festivaluri de film documentar din ţările nordice, programat anul acesta între 4 şi 9 februarie. Regizorul Tudor Platon şi producătoarea Carla Fotea vor participa la proiecţia filmului “O familie aproape perfectă” în data de 8 februarie. Pelicula explorează diferitele forme pe care le poate lua iubirea unui părinte, cele trăite, sau practici moştenite. Documentarul “Tata”, proiectat pe 5, 7 și 8 februarie în cadrul festivalului, este centrat pe o jurnalistă care s-a îndepărtat de tatăl ei violent, iar apoi descoperă că acesta a devenit o victimă a sclaviei moderne. Odată cu denunţarea nedreptăţii, sunt redeschise rănile din trecutul acestora. Documentarul, produs de Manifest Film, este o coproducţie România, Germania şi Olanda. ICR Stockholm este partener al acestei ediţii a festivalului.