Creştere semnificativă a PIB-ului românesc
Experţii anunţă că România a depăşit Polonia la Produsul Intern Brut per capita.
![Sursa foto: pixabay.com Sursa foto: pixabay.com](https://www.rri.ro/wp-content/uploads/2024/10/grafic-crestere-1200px-pixabay-com.jpg)
Bogdan Matei, 07.02.2025, 12:30
România a depăşit Polonia la Produsul Intern Brut per capita ajustat la paritatea puterii de cumpărare, conform datelor prezentate de Ionuţ Dumitru, profesor la Academia de Studii Economice de la Bucureşti.
În cadrul unei conferinţe organizate de Confederaţia Patronală Concordia, expertul a spus că această performanţă economică plasează România nu doar peste Polonia, cea mai mare ţară din regiune, ci şi peste alţi vecini, precum Ungaria, Bulgaria, Slovacia Croaţia sau Grecia.
Creşterea rapidă a economiei româneşti a fost susţinută de mai mulţi factori, printre care: fluxurile consistente de investiţii străine, politici fiscale favorabile şi dezvoltarea rapidă în sectoare strategice, precum şi de creşterea semnificativă a salariilor în ultimii ani. Inflaţia accentuată, determinată de creşterea costurilor din perioada post-pandemie, a dus la un avans rapid al Produsului Intern Brut nominal per capita, care a crescut în medie cu 11% pe an în ultimii 5 ani.
Conform celor mai recente date, acest indicator a depăşit 80% din media Uniunii Europene. Astfel, România a recuperat rapid decalajele economice faţă de Europa de Vest, apropiindu-se de media comunitară. Cota unică de impozitare a salariilor a avut un efect pozitiv asupra creşterii PIB-ului – potrivit unui studiu realizat de experţii din cadrul Academiei de Studii Economice, la solicitarea Concordia. În urma calculelor efectuate, specialiştii susţin că un sistem de impozitare bazat pe cote progresive nu ar creşte semnificativ veniturile la bugetul de stat.
Ionuţ Dumitru spune chiar că regimul de impozitare a veniturilor a rămas unul dintre puţinele avantaje competitive pe care le mai are România, comparativ cu statele din regiune.
Decizia privind reforma fiscală este eminamente politică, iar discuţiile sunt mai mult ideologizate şi mai puţin fundamentate pe cifre şi analize serioase – afirmă profesorul Dumitru. În opinia sa, România poate trece o impozitare progresivă când va deveni o ţară cu adevărat bogată, fiindcă încă există un decalaj de recuperat faţă de standardele vestice.
La rândul său, director executiv al Concordia, Radu Burnete, a transmis că mediul de afaceri nu doreşte schimbarea sistemului de impozitare bazat pe cotă unică.
Şi preşedintele Concordia, Dan Şucu, a afirmat că antreprenorii şi mediul de afaceri au nevoie de un sistem fiscal predictibil şi sustenabil, capabil să asigure prosperitate la nivelul întregii societăţi, pe termen mediu şi lung.
„Cu o povară fiscală de peste 40% pentru taxarea muncii în România, orice creştere de taxe va avea un impact negativ asupra veniturilor cetăţenilor, a consumului şi, implicit, a PIB-ului. Deficitul bugetar nu îşi are rezolvarea în creşterile de taxe, şi cu atât mai puţin în impozitarea progresivă, ci în reforme sistemice de eficientizare a administraţiei de stat şi a colectării taxelor” – a mai declarat Şucu, într-un comunicat al organizaţiei patronale pe care o conduce.