Spania: Peste 50 de cetăţeni români, ţinuţi în semisclavie, eliberați de poliție
52 de cetăţeni români, care erau ţinuţi în semisclavie la o plantaţie din regiunea Sevilla, au fost eliberaţi de poliţia spaniolă.
![Spania: Peste 50 de cetăţeni români, ţinuţi în semisclavie, eliberați de poliție Spania: Peste 50 de cetăţeni români, ţinuţi în semisclavie, eliberați de poliție](https://www.rri.ro/wp-content/uploads/2024/09/RRI-960x540-alb-6.jpg)
Sorin Iordan și Radio România Internațional, 06.02.2025, 19:13
52 de cetăţeni români, care erau ţinuţi în semisclavie la o plantaţie din regiunea Sevilla, au fost eliberaţi de poliţia spaniolă. Condiţiile în care trăiau şi munceau aceşti oameni au fost descrise de autorităţi drept “greu de imaginat”. Gruparea responsabilă este formată din patru români şi se ocupa cu aducerea de conaţionali pentru a presta munci agricole, în special cules de portocale şi măsline.
Suspecţii recrutau muncitori prin anunţuri postate pe reţelele sociale şi promiteau câştiguri mari, cazare decentă şi transport gratuit. Odată ajunşi în Spania, păcăliţilor le erau confiscate actele de identitate sub motivul realizării contractelor de serviciile sociale, deşi ancheta a scos la iveală că niciunul dintre cei 52 de români nu era înscris pentru aceste beneficii. De asemenea, salariile primite erau mult mici decât cele promise, în condiţiile în care lucrătorii munceau din zori şi până după apusul soarelui. Indivizii motivau suma diminuată prin necesitatea acoperirii datoriei pe care muncitorii o aveau pentru cazare şi transport.
Victimele erau ameninţate cu violenţa în caz că s-ar fi adresat autorităţilor. Indivizii responsabili au fost arestaţi de poliţiştii din Andaluzia, iar cele 52 de victime sunt acum în custodia serviciilor sociale spaniole.
Corespondentul Radio România Actualități în Spania, Alin Petrică, a transmis următoarele: „Este un nou caz în care poliţia spaniolă arestează români care exploatează, prin muncă, alţi români. De data aceasta este vorba despre o grupare din Andaluzia, din zona Sevilla, care aducea conaţionali pentru a face munci agricole, în special cules de portocale şi măsline. Recrutau muncitori prin anunţuri puse pe reţelele sociale, promiţând câştiguri mari, cazare decentă şi transport gratuit.”