Jurnal Românesc – 06.02.2025
Autoritatea Electorală Permanentă din România a anunțat că 18.999.438 de cetățeni cu drept de vot erau înscriși în Registrul electoral la data de 31 ianuarie.
Mihai Pelin, 06.02.2025, 11:30
Autoritatea Electorală Permanentă din România a anunțat că 18.999.438 de cetățeni cu drept de vot erau înscriși în Registrul electoral la data de 31 ianuarie. Potrivit sursei citate, 989.274 au domiciliul sau reședința în străinătate. La alegerile prezidenţiale din 2025, românii pot vota la orice secţie de votare din străinătate. Înregistrarea pe portalul www.votstrainatate.ro este necesară doar pentru votul prin corespondenţă sau pentru înfiinţarea unei secţii de votare în localităţile sau grupurile de localităţi în care au optat să voteze cel puţin 100 de alegători. Pentru a vota prin corespondenţă, alegătorul român trebuie să aibă domiciliul sau reşedinţa în străinătate. Termenul-limită de înscriere ca alegător în străinătate prin corespondenţă este 20 martie, iar cel pentru înscriere la o secţie de votare este 4 martie. Candidaturile celor înscriși în cursa prezidențială pot fi depuse până pe 15 martie. Campania electorală începe pe 4 aprilie şi se încheie pe 3 mai. Primul tur de scrutin urmează să se desfăşoare pe 4 mai, iar al doilea este programat pe 18 mai.
Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, în colaborare cu Filiala Grafică din Bucureşti a Uniunii Artiştilor Plastici din România, organizează expoziţia de grafică „Într-un Pătrat” a artiştilor Ovidiu Croitoru şi Carmen Apetrei, care va fi deschisă publicului în Galeria principală a Institutului în perioada 10 – 18 februarie. Vernisajul va avea loc pe 11 februarie. În lucrările expuse, artiştii utilizează diferite tehnici ale artelor grafice în încercarea de a surprinde stări şi momente din realitatea cotidiană. Ovidiu Croitoru, grafician, conferenţiar universitar în cadrul Departamentului Grafică al Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, a absolvit Universitatea de Arte din Bucureşti, promoţia 1998. Desfăşoară, de-a lungul anilor, o bogată activitate creativă în domeniul artelor grafice, ce se reflectă în multitudinea expoziţiilor şi evenimentelor artistice naţionale si internaţionale la care a participat în țări precum Italia, Turcia, China sau Bulgaria. Carmen Apetrei, grafician, conferenţiar universitar în cadrul Departamentului Grafică al Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, este Decanul Facultăţii de Arte Plastice din anul 2020. Este prezentă, constant, în expoziţii organizate atât în ţară, cât şi în străinătate şi activează în domeniul graficii de carte şi publicitare.
O expoziție de fotografie în aer liber “Revoluţia română la 35 de ani” poate fi văzută la Varșovia. Aceeasta prezintă manifestațiile de stradă din aceste două principale orașe protagoniste ale evenimentelor din 1989 – București și Timișoara. Fotografiile din arhiva Agenției de Presă Agerpres surprind momentele importante din perioada 17 – 27 decembrie, dar și reacția manifestanților la evoluția evenimentelor, inclusiv euforia de după căderea comunismului. Planșele expoziției includ, printre altele, instantanee surprinse de Mihai Alexe, Constantin Duma, Sorin Lupșa, Angelo Brezoianu, Ilie Marian şi Codruța Drăgotescu. Proiectul este înscris în programul Sezonului Cultural România-Polonia 2024-2025 și marchează împlinirea, în decembrie anul trecut, a 35 de ani de la Revoluția care a înlocuit totalitarismul cu libertatea și a pus capăt deceniilor de dictatură comunistă. Expoziția poate fi vizitată până pe data de 28 februarie, în spațiul exterior Ambasadei României și Institutului Cultural Român de la Varșovia.
11 artiști români prezintă, cu sprijinul Institutului Cultural Român, expoziția „Out of Place – Crossing Bordersˮ la Bienala de la Havana, care are loc pănă pe data de 28 februarie. Expoziția este curatoriată de sculptorul româno-israelian Belu Simion Făinaru. Printre artiștii români prezenți la Bienală se numără Alex Mirutziu, Anton Răzvan, Cernica Simion Radu, Cristian Opriș, Ion Grigorescu şi Irina-Adina Bucan. ICR notează că expoziția se structurează în jurul a trei concepte principale: primul – al instalațiilor-obiect, realizate prin adaptarea unor elemente prefabricate, expuse în spațiul central al galeriei Bienalei; al doilea – al video-instalațiilor, realizate prin colajul de imagini și secvențe, redate în sălile mici ale pavilionului; al treilea – al land-artului, realizat prin popularea parcului.