Jurnal românesc – 04.02.2025
1.694 de români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate au făcut cereri de vot prin corespondenţă şi 1.238 au făcut solicitări pentru exercitarea votului la o secţie de votare din afara ţării - a anunţat, luni, Autoritatea Electorală Permanentă.
Roxana Vasile, 04.02.2025, 11:22
1.694 de români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate au făcut cereri de vot prin corespondenţă şi 1.238 au făcut solicitări pentru exercitarea votului la o secţie de votare din afara ţării – a anunţat, luni, Autoritatea Electorală Permanentă. Potrivit unui comunicat, cererile au fost înregistrate pe portalul www.votstrainatate.ro, până luni, la ora 14:00. La alegerile prezidenţiale din 2025, alegătorul român poate vota la orice secţie de votare din străinătate. Înregistrarea pe portal este necesară doar pentru votul prin corespondenţă sau pentru înfiinţarea unei secţii de votare în localităţile sau grupurile de localităţi în care au optat să voteze cel puţin 100 de alegători. Pentru a vota prin corespondenţă, alegătorul român trebuie să aibă domiciliul sau reşedinţa în străinătate. Termenul-limită de înscriere ca alegător în străinătate prin corespondenţă este 20 martie, ora 23:59, iar cel pentru înscriere ca alegător în străinătate la o secţie de votare este 4 martie, ora 23:59.
Ministerul de Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Grecia că, pe fondul activităţii seismice accentuate din ultimele zile din Insula Santorini, autorităţile elene au decis să ia unele măsuri preventive. MAE le recomandă românilor să evite deplasările neesenţiale în porturile Ammoudi, Armeni, Kourfou şi Fira şi să urmărească informaţiile oficiale transmise de autorităţile elene. Totodată, cei care călătoresc în Grecia pot accesa aplicaţia digitală ‘mAIGreece’, realizată de Ministerul elen al Turismului, disponibilă şi în limba română. Ministerul de Externe precizează că românii pot solicita asistenţă consulară telefonică la Ambasada României la Atena şi la Consulatul General al României de la Salonic, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.
Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, s-a deplasat, luni, la granița turco-bulgară, punctul de frontieră Kapitan Andreevo, unde va fi instalat un contingent special format din 100 de polițiști români, austrieci, ungari și bulgari. „Vom continua să cooperăm cu Bulgaria, Ungaria și Austria pentru a proteja România și cetățenii români de provocările migrației ilegale și ale traficului de persoane, menținând nivelul ridicat de siguranță publică de care beneficiem în România.” – a declarat ministrul Predoiu. În cadrul unei întrevederi cu omologul bulgar Daniel Mitov, cei doi au discutat și despre asigurarea ordinii și siguranței publice în zona de frontieră comună și în stațiunile turistice bulgare, miniștrii convenind să suplimenteze personalul de poliție în funcție de situația operativă.
Peste 50% din lucrările la viitorul pod peste râul Tisa, între România şi Ucraina, de la Sighetu Marmaţiei, au fost, deja, executate – a anunţat preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea. Acesta a precizat că, în două săptămâni, va fi finalizată baza podului şi se va începe turnarea asfaltului. Odată terminată, construcţia va deservi una din cele mai mari şi moderne vămi de la graniţele României. Investiţia, estimată la 25 de milioane de euro şi finanţată din bani europeni, va facilita dezvoltarea schimburilor comerciale cu Ucraina, dar şi cele culturale cu românii de peste Tisa. Gabriel Zetea a mai spus că investiţia ar putea fi dată în folosinţă la sfârşitul anului.
ICR Bruxelles, împreună cu Ambasada României în Regatul Belgiei, susțin înființarea asociației românești ROBELINTEGRA la Knokke-Heist, Belgia, a cărei deschidere va avea loc pe 8 februarie, la Centrul Cultural Scharpoord. Vor fi prezenți Andreea Păstârnac, Ambasadorul României în Regatul Belgiei, reprezentanți ai Ambasadei și Consulatului României, membrii ICR Bruxelles și reprezentanți ai autorităților locale. Cu această ocazie, reprezentanța ICR din Belgia prezintă expoziția „Masterpieces of the Romanian Cultural Heritageˮ, care va putea fi vizitată în perioada 8 – 28 februarie. Asociația ROBELINTEGRA este o organizație non-profit, dedicată susținerii comunității românești din regiunea Flandra de Vest, Belgia. Asociația urmărește să creeze o punte între membrii comunității românești și societatea locală. Pe lângă schimbul de informaţii practice, se urmărește și promovarea culturii române, a tradițiilor românești, încurajând integrarea socială.