UE – cheltuieli mai mari pentru apărare
Statele UE vor să crească bugetele pentru Apărare.
Ştefan Stoica, 04.02.2025, 11:44
Cu un război ce ameninţă să se prelungească la graniţele sale şi cu un şef la Casa Albă impredictibil, după unii, tranzacţionist, după alţii, şi una şi alta potrivit celor mai mulţi, Uniunea Europeană nu-şi permite luxul de a pune chestiunile de apărare şi securitate comună undeva la coada agendei. La Bruxelles, liderii Uniunii s-au strâns la o reuniune informală dedicată exact acestei teme. Ei au insistat nu doar pe creşterea bugetelor statelor membre pentru sectorul apărării, ci şi pe finanţarea unor proiecte comune din fonduri comunitare.
Finanţarea şi colaborarea la nivelul Uniunii Europene ar putea să contrabalanseze constrângerile bugetare care nu permit, în acest moment, unora din statele membre să aloce mai mult apărării. Astfel, ar putea fi eliminate diferenţele din producţia industriei de apărare, încât ceea ce se produce în Uniunea Europeană, adică echipamente şi muniţie, să poată fi utilizat în toate statele membre.
Prezent la discuţii, preşedintele României, Klaus Iohannis a subliniat că, în toată această dezbatere, este foarte important să nu se piardă din vedere apartenenţa la NATO a multora dintre statele membre ale Uniunii. România, a insistat el, nu acceptă ideea unei apărări europene separate sau în paralel cu ce facem în NATO, fiindcă aceasta nu ar putea să funcţioneze. Colaborarea comunitară în domeniul apărării nu trebuie să se suprapună cu rolul NATO, văzut ca principal jucător în securitatea transatlantică, consideră, de altfel, majoritatea liderilor din UE.
Invitat la discuţii, secretarul general NATO, Mark Rutte, a declarat că, indiferent de soluţii, industria de apărare europeană trebuie să crească, iar soluţia principală este majorarea bugetelor. „În acest moment evaluăm golurile pe care le avem în apărarea europeană, vedem unde suntem şi unde ar trebui să ajungem, iar de aici vom fixa ţinte. De asemenea, vom decide cât trebuie să aloce aliaţii pentru apărare, dar va fi mult mai mult de 2% din PIB”, a spus Mark Rutte.
La capitolul achiziţii, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a fost singurul care a vorbit despre achiziţii exclusive sau prioritare din Uniunea Europeană. Este o poziţie care ar exclude în viitor o mare parte din furnizorii americani, de unde şi reticenţa statelor membre care nu vor să tensioneze relaţiile cu Statele Unite, mai ales în actualele condiţii de insecuritate globală, observa corespondentul postului public la Bruxelles. Statele Unite sunt aliat în cadrul NATO şi până acum au suportat cea mai mare parte din povara dotărilor Alianţei. Secretarul general NATO, Mark Rutte, sugera ca statele europene aliate să preia din ce în ce mai mult din această povară, şi nu doar în privinţa cheltuielilor pentru NATO, ci şi în cea a ajutorului pentru Ucraina.
La întâlnirea cu presa naţională, preşedintele Klaus Iohannis a amintit că, în ciuda deficitului mare de anul trecut, România a avut creşteri economice semnificative, iar pe acest fond a fost posibilă şi creşterea bugetului pentru apărare la 2,5% din PIB, un exemplu printre statele Uniunii.