La pas, prin centrul Bucureştiului
În 2024, capitala României a înregistrat aproape două milioane de nopţi de cazare, în special datorită turismului de afaceri şi de evenimente.
Ștefan Baciu, 04.02.2025, 14:14
În 2024, capitala României a înregistrat aproape două milioane de nopţi de cazare, în special datorită turismului de afaceri şi de evenimente. Conform datelor oferite de Institutul Naţional de Statistică, nivelul lunar al înnoptărilor se menţine constant pe toată durata anului, ceea ce indică faptul că Bucureştiul se dovedeşte atractiv indiferent de anotimp.
Foarte mulţi vizitatori ajung în Centrul Vechi al Bucureştiului, atraşi de istoria acestor locuri, dar şi de multele terase şi restaurante. Dan Anghelescu lucrează, de mulţi ani, în industria ospitalităţii, având multe informaţii despre cei care vizitează Bucureştiul. De aceea, l-am întrebat ce oferă Centrul Vechi al Bucureştiului:
„În primul rând, Centrul Vechi al Bucureștiului oferă distracție, oferă istorie, oferă hoteluri foarte bune, hoteluri boutique, hoteluri de cinci stele, restaurante foarte bune, mâncare extrem de gustoasă și prețuri mult mai mici decât în țările lor de origine. În al doilea rând, viața de noapte, orașul este viu! Avem clădirile istorice și clădirile construite în secolul 19 care sunt extraordinar de frumoase. Arhitectura lor este la nivel european. Pe urmă, dacă vă uitați la balcoanele din Centrul Vechi, o să fii surprinși cât de frumos a fost făcut fierul forjat de către fierarii din secolul 19.”
În Centrul Vechi, în perimetrul delimitat de Calea Victoriei, Piaţa Universităţii şi Piaţa Unirii se află multe clădiri şi locuri încărcate de istorie. În apropiere de Muzeul Naţional de Istorie a României se află Biserica Stavropoleos, singura construcţie care a mai rămas din mănăstirea cu acelaşi nume, edificată în anul 1724. În apropiere de Piaţa Unirii se află ruinele Curţii domneşti, din secolul al 16-lea. Tot aici se află cea mai veche biserică a Bucureştiului, ridicată în 1558 de domnitorul Ţării Româneşti, Mircea Ciobanul. De-a lungul timpului, Biserica Curtea Veche a fost afectată de incendii sau a avut de suferit în timpul războaielor, însă de fiecare dată a fost refăcută.
Astfel, Biserica Curtea Veche este astăzi un valoros exemplu de arhitectură religioasă feudală, păstrat în forma iniţială. În perimetrul Curţii Domneşti se află Hanul lui Manuc, construit la începutul secolului al 19-lea, care şi astăzi îi poate găzdui pe călători. În continuare, Dan Anghelescu a menţionat cele mai vizitate obiective turistice ale capitalei României:
„Primul este Palatul Parlamentului. Am văzut în ultimul timp o creștere pentru vizitarea Palatului Primăverii, reședință a fostului președinte Nicolae Ceaușescu. Sunt muzee, Muzeul Bucureștiului care se vizitează destul de des. Și, ce am văzut, sunt turiști străini care vin la concerte, la meciuri de fotbal și cei care sunt și vorbitori de română, chiar dacă sunt cetățeni străini, vin și la spectacolele de teatru din București. Şi vor veni și la Festivalul George Enescu, care începe în 24 august anul acesta!”
Pentru a cunoaşte istoria capitalei României, este necesară o vizită la Muzeul Municipiului Bucureşti, în Centrul Vechi, în Piaţa Universităţii, acolo unde se află clădirea Universităţii din Bucureşti, cea a Teatrului Naţional, precum şi cea a unui hotel emblematic, a cărui imagine poate fi întâlnită în multe ghiduri turistice. Muzeul Municipiului Bucureşti a fost amenajat în Palatul Suţu, o clădire mică în comparaţie cu toate construcţiile înalte din apropiere. Construită în anul 1833 de familia Suţu, clădirea devenise renumită, în a doua jumătate a secolului al 19-lea, pentru balurile şi carnavalurile organizate aici. În 1932, clădirea a ajuns în proprietatea unei bănci care a cedat-o apoi Primăriei oraşului Bucureşti. Actualul muzeu a fost deschis în ianuarie 1959.