Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Linii electrice sigure pentru păsările din Dobrogea

Mortalitatea păsărilor prin electrocutare reprezintă o problemă majoră de conservare, afectând în special păsările de pradă.

Șoim (Foto; Tyler Rutherford / unsplash.com)
Șoim (Foto; Tyler Rutherford / unsplash.com)

, 31.01.2025, 17:35

Mortalitatea păsărilor prin electrocutare reprezintă o problemă majoră de conservare, afectând în special păsările de pradă. Liniile electrice de medie tensiune neizolate, care sunt frecvent folosite de aceste păsări pentru popas atunci când vânează sau se odihnesc, constituie unul dintre cele mai mari riscuri pentru aceste specii. Societatea Ornitologică Română a montat 1.000 de teci electroizolante pe stâlpi de medie tensiune, situați în teritoriile de cuibărire ale șoimului dunărean (Falco cherrug – lat.)

Ciprian Fântână este manager de conservare la Societatea Ornitologică Română și coordonator al activității din Romania pentru proiectul internațional „LIFE for Falcons”, derulat în Bulgaria și Romania:

„Este un proiect care a început în anul 2021. Se derulează până în anul 2026 și are ca țintă conservarea populației de șoim dunărean din sudul României și Bulgaria. Șoimul dunărean este o specie periclitată de șoim, tipică ținuturilor de stepă, pe care, în România, îl întâlnim în două populații distincte. Avem populația pontică din Dobrogea și populația panonică, în Câmpia de Vest, o continuare a populației din Ungaria. Populația cu care lucrăm noi, populația pontică, face parte dintr-o populație care cuprinde și sudul Moldovei, Ucraina și se întinde spre sudul Rusiei. În România, cele două populații au o dinamică diferită. Populația panonică, din vestul țării, pare că se descurcă bine din cauza faptului că a beneficiat de mai multe programe de conservare, iar populația pontică are un trend complet distinct. Este în declin. Avem doar șapte, nouă perechi de șoim în populația pontică și din această cauză, în acest proiect, ne ocupăm doar de populația politică.”

Până la implementarea propriu-zisă a proiectului, a fost derulat un studiu ale cărui rezultate sunt esențiale pentru conservarea biodiversității. Rezultatele stau la baza dezvoltării unor măsuri de protecție eficiente, menite să reducă riscurile asupra populației de șoimi dunăreni din România, specie declarată periclitată și inclusă pe Lista Roșie,  atât în România, cât și în Bulgaria. Am aflat de la Ciprian Fântână, manager de conservare, că zona centrală a Dobrogei a fost identificată ca fiind regiunea cu cele mai multe victime, iar stâlpii de aici au fost desemnați ca având prioritate pentru izolare în cadrul proiectului internațional „LIFE for Falcons”, implementat în România de către Societatea Ornitologică Română:

„Studiul a vizat teritoriile cunoscute ale șoimilor dunăreni din populația pontică, respectiv pe o rază de 10 kilometri în jurul cuibului, noi am investigat fiecare linie electrică pentru a vedea riscul de electrocutare. Pentru asta, am analizat în jur de 3.700 de stâlpi și am investigat ce specii sunt electrocutate și în ce număr. Au fost câteva mii de păsări. În jur de 13%  la sută dintre pilonii investigați aveau cel puțin o victimă electrocutată. Pe baza acelui studiu, am captat zonele critice unde trebuie intervenit printr-o activitate de conservare care vizează izolarea pilonilor periculoși. Pentru izolare, există niște manșoane din cauciuc, care se amplasează în zona izolatorilor și scad considerabil riscul de electrocutare.

Am identificat zonele critice, după care am reușit printr-un parteneriat cu Rețele Electrice România, să ducem la capăt activitatea. Noi am identificat stâlpii periculoși, am achiziționat tecile electroizolante, iar, mai departe, Rețele Electrice România a contribuit prin fonduri proprii la montarea acestor teci izolante pe izolante pe stâlpi. Anul ăsta vom începe monitorizarea efectelor acestei activități de conservare. Considerăm că va reduce riscul de electrocutare semnificativ, dar asta trebuie dovedit cu date. Nu avem emoții că nu va fi așa, pentru că tehnica și-a dovedit deja eficacitatea în multe proiecte de conservare. Vom controla stâlpii, pentru a vedea dacă sunt victime electrocutate.”

Societatea Ornitologică Română a colaborat cu Rețele Electrice România, operatorul de distribuție a energiei electrice din această zonă, care a implicat un număr semnificativ de specialiști, atât pentru elaborarea studiului de fezabilitate și proiectul tehnic, cât și pentru lucrările din teren. În total, 30 de specialiști, grupați în 10 echipe, au intervenit pe teren cu tot atâtea utilaje speciale pentru desfășurarea lucrărilor la înălțime. Adițional, au fost desfășurate și alte activități, spune Ciprian Fântână, manager de conservare la Societatea Ornitologică Română și coordonator al activității din Romania pentru proiectul internațional „LIFE for Falcons”:

„S-au montat 60 de cuiburi artificiale pentru specie. Unele sunt monitorizate video pentru a scădea riscul de dispariție a puilor. Acești șoimi au o importanță aparte în activitățile de șoimărit. Uneori, sunt cazuri, în special în Bulgaria au fost înregistrate, dar și în Ucraina, în care puii sunt luați din cuib pentru aceste activități. Pentru a proteja aceste populații pe care noi le avem în sud-estul României, am instalat și camere de supraveghere pentru a monitoriza activitatea în jurul cuibului.”

Un aspect interesant, din culisele monitorizării, este că probabilitatea de a găsi un șoim dunărean electrocutat e extrem de mică.

„E extrem de mică deoarece sunt foarte puțini și, odată electrocutate, de obicei, cadavrele dispar rapid de sub stâlp pentru că sunt consumate de mamifere macrofage: vulpi, șacali. Când faci monitorizarea, poți să găsești ce a murit în ultimele zile. Uneori, poți găsi și schelete, dar asta când sunt stufișuri sau vegetație mai densă la baza stâlpului, care să nu permită necrofagilor să colecteze acel cadavru aflu. Noi, pe baza a ce am găsit, am identificat stâlpii periculoși. Pe acei stâlpi, este cea mai mare probabilitate ca un șoim dunărean să fie electrocutat. Sunt în apropierea cuibului sau în teritoriul lor, iar acolo se electrocutează constant păsări. Cumva, sunt folosiți de păsări ca observator.

Din acele câteva mii de păsări găsite, cea mai mare parte erau corvide, urmate de berze, iar, apoi, de specii de păsări de pradă. În special, șorecari, vânturei, dar au fost și șerpari. Cea din urmă este tot o specie protejată și care folosește mult în perioada de migrație stâlpii, deoarece doarme pe ei. Migrează ziua, iar seara caută un loc de odihnă. De foarte multe ori, singurele locuri de odihnă, unde să nu fie tulburați, sunt stâlpii de medie tensiune. Se așază pe ei și, de multe ori, se electrocutează. Au și o anvergură mai mare a aripilor, deci, procentual cele mai multe au fost corvide, urmate de berze.”

Reducerea cauzelor care duc la dispariția șoimului dunărean, precum mortalitatea prin electrocutare, lipsa locurilor de cuibărit și a habitatelor favorabile pentru hrănire și persecuția cu care se confruntă păsările în zonele lor de reproducere, reprezintă unul din pilonii pe care e construită strategia acestui proiect cofinanțat prin programul „LIFE” al Uniunii Europene.

 

RadioRomaniaInternational · TERRA VERDE – 31.01.2025
(foto: anncapictures / pixabay.com)
Terra Verde vineri, 27 decembrie 2024

Către o economie circulară

În fiecare an, Uniunea Europeană produce conform estimărilor peste 2,2 miliarde de tone de deșeuri. Ca atare, în prezent legislația referitoare...

Către o economie circulară
Foto: Scott Goodwill / unsplash.com
Terra Verde vineri, 29 noiembrie 2024

Schimbările climatice și impactul lor asupra României

În contextul schimbărilor climatice accelerate, vara anului 2024 a adus o nouă serie de recorduri alarmante la nivel global și regional,...

Schimbările climatice și impactul lor asupra României
Gala Green Report 2024
Terra Verde vineri, 25 octombrie 2024

Gala Green Report

Gala Green Report este o inițiativă care își propune să recunoască și să premieze meritele locale ale companiilor, autorităților și...

Gala Green Report
Foto: pixabay.com
Terra Verde vineri, 27 septembrie 2024

Via Danubiana

În România, se lucrează la un traseu ecoturistic care îi va asigura exploratorului experiențe inedite, de la patrimoniul natural și cultural...

Via Danubiana
Terra Verde vineri, 26 iulie 2024

Plajele românești lărgite artificial – între avantaje și dezavantaje

Pe litoralul românesc al Mării Negre s-au făcut, în ultimii zece ani, ample lucrări de lărgire a plajelor, după ce acestea au suferit un...

Plajele românești lărgite artificial – între avantaje și dezavantaje
Terra Verde vineri, 28 iunie 2024

Consecinţele climatice globale ale războiului declanşat de Rusia în Ucraina

Războiul pornit de Rusia în Ucraina a dus la consumul a miliarde de litri de combustibil folosiți de vehiculele militare, aproape un milion de...

Consecinţele climatice globale ale războiului declanşat de Rusia în Ucraina
Terra Verde vineri, 31 mai 2024

Cuiburi artificiale pentru șoimul dunărean

Primele nouă cuiburi au fost deja montate pe piloni la jumătatea lunii aprilie, în baza unui parteneriat cu Transelectrica, în mai multe locuri...

Cuiburi artificiale pentru șoimul dunărean
Terra Verde vineri, 26 aprilie 2024

Poluarea fonică în România

Zgomotul reprezintă din ce în ce mai mult o provocare la adresa societăților moderne, putând crea probleme grave de sănătate, cum ar fi cele...

Poluarea fonică în România

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company