Ministrul Culturii, Natalia-Elena Intotero, va participa la ceremonia de comemorare a 80 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz
Ministrul Culturii, Natalia-Elena Intotero, va reprezenta România, luni, 27 ianuarie, la ceremonia de comemorare a 80 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare Auschwitz-Birkenau.
Mariana Chiriță, 25.01.2025, 12:46
Ministrul Culturii, Natalia-Elena Intotero, va reprezenta România, luni, 27 ianuarie, la ceremonia de comemorare a 80 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare Auschwitz-Birkenau. Desfăşurat sub patronajul Președintelui Poloniei, evenimentul marchează Ziua Internațională a Comemorării Victimelor Holocaustului, stabilită de Organizația Națiunilor Unite, şi reunește supraviețuitori ai lagărului, delegații oficiale ale statelor și organizațiilor interguvernamentale internaționale.
Acțiuni precum ceremonia de comemorare a 80 de ani de eliberarea lagărului Auschwitz-Birkenau au o importanță deosebită pentru păstrarea memoriei victimelor și onorarea supraviețuitorilor și, totodată, sprijină eforturile de prevenire și contracarare a tentativelor de negare, denaturare sau banalizare a Holocaustului. Menționăm că data de 27 ianuarie a fost instituită drept Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului prin Rezoluția Adunării Generale a ONU nr. 60/7. Potrivit Rezoluției, statele membre sunt încurajate să comemoreze victimele Holocaustului și să dezvolte programe educaționale cu privire la Holocaust, a transmis Ministerul Culturii de la Bucureşti.
În ultimii 20 de ani, autoritățile române au adoptat măsuri importante în scopul consolidării educației despre Holocaust, cea mai recentă dintre acestea referindu-se la includerea disciplinei „Istoria Evreilor. Holocaustul” în planurile-cadru ale învățământului liceal și profesional ca parte a trunchiului comun, începând cu anul școlar 2023-2024.
Participarea României la ceremonia din 27 ianuarie reflectă angajamentul solid al țării noastre de a menține vie amintirea victimelor Holocaustului, de a combate orice formă de negare, denaturare, banalizare sau minimizare a acestui moment tragic din secolul trecut, precum și de a lupta împotriva antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură, promovând, în același timp, respectul pentru drepturile fundamentale ale omului, atât la nivel național, cât și internațional, a mai transmis sursa citată.