Jurnal Românesc – 23.01.2025
ICR și reprezentanțele sale din străinătate desfășoară, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, un maraton de trei săptămâni de evenimente culturale care celebrează personalități marcante ale artelor și culturii autohtone.
Mihai Pelin, 23.01.2025, 11:44
ICR și reprezentanțele sale din străinătate desfășoară, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, un maraton de trei săptămâni de evenimente culturale care celebrează personalități marcante ale artelor și culturii autohtone. Publicul de pe mai multe continente este invitat la concerte, expoziții, spectacole de teatru, conferințe, ateliere interactive, proiecții de filme documentare și evenimente literare. Ziua Culturii Naţionale este marcată în fiecare an, în România și Republica Moldova, la 15 ianuarie, data aleasă fiind aceea a nașterii poetului național al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889).
ICR și Ambasada României la Praga organizează, pe 23 ianuarie, vernisajul expoziției de fotografii documentare „Valahii din Moravia: monografie fotografică”, semnate de artiștii fotografi orădeni Constantin Demeter (coordonator), Ovidiu Gabor şi Gheorghe Petrila. Artiștii fotografi au realizat câteva sute de fotografii documentând portrete de valahi, case tradiționale valahe, peisaje de munte, gospodării țărănești și anexe gospodărești, dar și foarte multe costume populare valahe
ICR „Titu Maiorescu” din Berlin deschide anul 2025 cu o serie de evenimente care aduc în prim-plan creativitatea românească contemporană și dialogul intercultural. Între 23 ianuarie și 19 februarie, ICR Berlin organizează proiectul „Playlab: Art in Motion, Stories in Play” în spațiul de artă al reprezentanței, un demers inovator care combină artele vizuale, poezia, filmul, jocurile video și tehnologiile digitale. Proiectul își propune să creeze un spațiu experimental și interactiv pentru toți vizitatorii, de toate vârstele, unde arta poate fi experimentată ca un mijloc narativ inovativ. Programul include o serie de evenimente. Vernisajul de deschidere are loc pe 23 ianuarie, cu expoziția „Paper Playground” a Mariei Brudașcă, o invitație la reflecție asupra importanței spațiilor publice și a jocului în dezvoltarea copiilor. Ulterior, atelierele „Monoprint” pentru copii din 25 ianuarie și „Topografii cumulative” pentru adulți din 8 februarie vor explora tehnici de artizanat, în cadrul unor sesiuni interactive ce vor stimula imaginația participanților
Scurtmetrajul românesc ‘Spune o poezie(Tell me a poem)’, (2023) va fi proiectat în cadrul London Short Film Festival 2025, care are loc în perioada 17-26 ianuarie, în cinematografele din Londra. Regizoarea Elena Chirila, alături de co-regizoarea Ana Gurdiş, vor reprezenta filmul şi vor susţine o sesiune de întrebări și răspunsuri, după proiecţia din 23 ianuarie. ‘Spune o poezie ‘ (2023) este un video-poem ce combină elemente de poezie și documentar. Filmul povestește experiența autoarei de a supraviețui violenței domestice, într-un context marcat de incertitudine și neliniște. London Short Film Festival se desfăşoară anual, în ianuarie, în Londra şi celebrează producţii de scurtmetraj din fiecare gen, inclusiv dramă, comedie, horror, science fiction, documentare experimentale, animaţie, muzică şi filme cu buget redus.
Tot la Londra, ICR, în parteneriat cu Ambasada României și cu Ambasada Republicii Moldova în Regatul Unit, marchează Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului pe 27 ianuarie printr-un eveniment dedicat memoriei celor care au suferit în timpul uneia dintre cele mai întunecate perioade din istoria umanității, Evenimentul are loc la sediul ICR de la Londra (1 Belgrave Square) și include o dezbatere despre deportările evreilor și romilor în Transnistria și îi are ca protagoniști pe profesorii Marius Turda, Director al Centrului pentru Studii Umaniste și Medicale, Universitatea Oxford Brookes și Igor Cașu, Directorul Agenției Naționale a Arhivelor din Republica Moldova.
Discuția va fi moderată de profesorul Dan Stone, Directorul Institutului pentru Cercetarea Holocaustului de la Royal Holloway, Universitatea din Londra. Discursurile de deschidere vor fi susținute de E.S. Laura Popescu, Ambasadorul României în Regatul Unit, și E.S. Ruslan Bolbocean, Ambasadorul Republicii Moldova în Regatul Unit. În cadrul evenimentului va fi proiectat documentarul „Portretul unei supraviețuitoare a Holocaustului: Adolfina Regenbogen” (2020). Acest scurtmetraj emoționant, regizat de Teodora Drăgoi și Adrian Cioflâncă, prezintă un portret intim al vieții și moștenirii unei supraviețuitoare, în contextul tragediei celor 600 evrei din ghetoul Mostovoi, Transnistria, de la granița de est a României cu Uniunea Sovietică.
Pentru a marca Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului (27 ianuarie.), ICR ‘Mihai Eminescu’ la Chişinău susţine, în calitate de partener, organizarea unei expoziţii speciale cu titlul ‘Umanitate fără frontiere’ (curator, Sophiya Gugelev). Expoziţia este realizată de Agudath Israel în Moldova, în colaborare cu Ambasada Japoniei, Lituaniei, Olandei, toate în Republica Moldova, Muzeul de Istorie a Evreilor din Moldova, Agenţia de Relaţiile Interetnice a Moldovei, Centrul Naţional pentru Comemorarea Holocaustului Yad Vashem (Israel), Muzeul ‘Portul Umanităţii, Tsuruga’ (Japonia). Expoziţia este dedicată activităţii diplomaţilor Chiune Sempo Sugihara (Japonia) şi Jan Zvartendijk (Olanda) declaraţi ‘Drepţi Între Popoare’. De asemenea, în cadrul vernisajului urmează să fie prezentat filmul documentar ‘Kaunas – Gates of Hope’, pe 23 ianuarie, la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei din Chişinău.