MApN demontează dezinformările Rusiei
Presa rusă a inclus România într-o nouă campanie de dezinformare referitoare la războiul din Ucraina, ceea ce a determinat un răspuns ferm al Bucureştiului.
Sorin Iordan, 23.01.2025, 11:31
Ministerul Apărării Naţionale a denunţat o nouă campanie de dezinformare a presei din Rusia referitoare la România. De data aceasta, jurnaliştii ruşi au abordat subiectul atacurilor din noaptea de 16 spre 17 ianuarie, executate cu drone de forţele Federaţiei Ruse asupra infrastructurii portuare civile din Ucraina, în apropierea graniţei cu România. Ziariştii ruşi scriu că atacul s-ar fi petrecut cu o zi mai târziu, respectiv în noaptea de 17 spre 18 ianuarie.
Conform scenariului, obiectivul agresiunii ar fi fost o operaţiune de transport de militari români sau de mercenari români, cu ambarcaţiuni de pe malul românesc pe cel ucrainean. În timpul atacului, mai scriu jurnaliştii ruşi, forţele Armatei României ar fi deschis focul asupra dronelor ruseşti cu mijloace aflate pe teritoriul României. Materialul de propagandă mai arată că atacul cu drone ar fi fost ordonat de la vârful armatei ruse şi s-ar fi soldat cu numeroase victime de partea română, morţi şi răniţi. În scenariul de la Kremlin apar şi elicoptere ale Forţelor Aeriene Române care ar fi intervenit pentru evacuarea aşa-zişilor răniţi şi sprijinirea cu foc a intervenţiei forţelor ucrainene de pe celălalt mal.
Reacţia părţii române a fost tăioasă. Ministerul Apărării de la Bucureşti cataloghează cele prezentate de presa rusă drept absurdităţi, „aberaţii fără niciun suport în realitate”. MApN arată că, în noaptea de 16 spre 17 ianuarie, sistemele de monitorizare şi supraveghere ale Armatei României au semnalat încălcări ale spaţiului aerian naţional, ceea ce a impus alertarea populaţiei din judeţul Tulcea şi activarea a două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române. Ulterior, echipe de specialişti din MApN, Serviciul Român de Informaţii şi Ministerul de Interne au identificat două zone în care au căzut resturi de drone de provenienţă rusească.
Ministerul român al Apărării punctează că, deşi absurde şi implauzibile, informaţiile inventate în laboratoarele de propagandă de la Kremlin se înscriu în tiparul operaţiunilor ruse de influenţare şi manipulare executate în prezent în spaţiul public românesc şi aliat. Potrivit MApN, obiectivul acestora este crearea falsei percepţii că NATO urmăreşte să intre în război cu Rusia şi că România este împinsă în acest conflict.
Acest narativ de propagandă, precizează partea română, îi ţinteşte şi pe ruşi, care sunt hrăniţi în mitul cetăţii asediate, fiind manipulaţi să creadă că Rusia este în pericol de a fi atacată de NATO şi că în Ucraina militarii ruşi din forţele de invazie luptă împotriva NATO, în aşa-zisa „operaţiune militară specială”.
Conform Bucureştiului, realitatea pe care propaganda Kremlinului încearcă să o acopere este că Rusia, în dispreţul total al normelor internaţionale, a militarizat Marea Neagră, a invadat Ucraina şi a anexat ilegal Crimeea în 2014, iar din 2022 este angajată într-un război ilegal de agresiune împotriva unui vecin suveran.” Nu în ultimul rând, MApN atrage atenţia că este de aşteptat ca informaţiile false prezentate în acest material să fie preluate şi de vectorii propagandei ruse care acţionează din interiorul spaţiului public românesc şi amplificate, în special, pe platformele digitale.