Jurnal românesc – 22.01.2025
Inspectorii vamali din cadrul Biroului de Frontieră Isaccea au descoperit într-un camion înmatriculat în Ucraina, care circula în regim de tranzit vamal pe ruta Turcia - Ucraina, bunuri posibil contrafăcute.
Roxana Vasile, 22.01.2025, 11:00
Este vorba de zeci de mii de perechi de ochelari de soare, articole de îmbrăcăminte, încălţăminte, genţi şi etichete pentru flacoane de parfum. Valoarea totală a bunurilor, dacă ar fi fost comercializate pe piaţă la preţul de vânzare cu amănuntul al unui produs original, este de aproximativ 37 milioane de lei. În conformitate cu reglementările naţionale şi europene privind unele măsuri pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală în cadrul operaţiunilor de vămuire, autoritatea vamală a reţinut bunurile în vederea trimiterii spre expertizare, la finalizarea cazului urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun.
Miercurea-Ciuc s-a înfrăţit cu oraşul Süleymanpaşa, din Turcia, acordul de colaborare fiind oficializat marţi, în cadrul unei şedinţe festive a Consiliului Local. Acordul, care oferă oportunităţi de cooperare în domenii precum cultură, turism, economie, educaţie sau sport, a fost semnat de primarii celor două oraşe, Korodi Attila şi Volkan Nallar. Primarul municipiului Miercurea-Ciuc a vorbit de legătura dintre secuime şi oraşul Süleymanpaşa, făcând referire la exilul în Turcia, în 1720, al principelui Transilvaniei Rakoczi Ferenc al II-lea şi al celor care l-au însoţit şi la moştenirea lăsată acolo de aceştia. La rândul său, primarul oraşului Süleymanpaşa, Volkan Nallar, a declarat că între Turcia şi România există o alianţă bazată pe încredere reciprocă şi un parteneriat strategic. Or, dezvoltarea relaţiilor la nivel local va contribui la consolidarea cooperării internaţionale.
Institutul Cultural Român din Londra, în parteneriat cu Ambasadele României și a Republicii Moldova în Regatul Unit, marchează Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului printr-un eveniment dedicat memoriei celor care au suferit în timpul uneia din cele mai întunecate perioade din istoria umanității. Evenimentul include o dezbatere despre deportările evreilor și romilor în Transnistria și îi are ca protagoniști pe profesorii Marius Turda, Director al Centrului pentru Studii Umaniste și Medicale, Universitatea Oxford Brookes și Igor Cașu, Directorul Agenției Naționale a Arhivelor din Republica Moldova. Discuția va fi moderată de profesorul Dan Stone, Directorul Institutului pentru Cercetarea Holocaustului de la Royal Holloway, University of London. Va fi, totodată, proiectat documentarul „Portretul unei supraviețuitoare a Holocaustului: Adolfina Regenbogen”, oferit prin amabilitatea TVR. Scurtmetraj emoționant, documentarul prezintă viața și moștenirea unei supraviețuitoare, în contextul tragediei celor 600 evrei din ghetoul Mostovoi, Transnistria, de la granița de est a României cu Uniunea Sovietică.
Institutul Cultural Român ‘Titu Maiorescu’ din Berlin deschide anul 2025 cu o serie de evenimente care aduc în prim-plan creativitatea românească contemporană şi dialogul intercultural. Între 23 ianuarie şi 19 februarie, ICR Berlin organizează proiectul ‘Playlab: Art in Motion, Stories in Play’, un demers inovator care combină artele vizuale, poezia, filmul, jocurile video şi tehnologiile digitale. În acest cadru dinamic vor avea loc expoziţia ‘Paper Playground’ a Mariei Brudaşcă, o invitaţie la reflecţie asupra importanţei spaţiilor publice şi a jocului în dezvoltarea copiilor, apoi atelierele ‘Monoprint’ pentru copii şi ‘Topografii cumulative’ pentru adulţi, care vor explora tehnici de artizanat în cadrul unor sesiuni interactive.
Proiectul ‘Playlab’ va continua cu o seară dedicată traducerii poeziei româneşti şi un eveniment dedicat jocurilor video realizate de dezvoltatori români de jocuri video din Berlin. În plus, ICR Berlin va fi gazda unei selecţii de scurtmetraje româneşti realizate de studenţi la universităţile de profil din Bucureşti şi Cluj-Napoca, în cadrul Romanian Film Lounge, în contextul Berlinalei 2025. A 75-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin va avea loc între 13 şi 23 februarie. Lungmetrajul ‘Kontinental ’25’, regizat de Radu Jude, a fost selectat printre cele 19 filme din competiţie. Radu Jude a mai fost prezent în competiţia Festivalului de la Berlin în 2021 cu producţia ‘Babardeală cu bucluc sau porno balamuc’ (Ursul de Aur pentru cel mai bun film) şi în 2015 cu ‘Aferim!’ (Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor).