Noi reguli pentru campania electorală
Executivul de la Bucureşti a oficializat datele viitorului scrutin prezidenţial, 4 şi 18 mai, şi a impus noi reguli privind votul şi campania electorală.
Ştefan Stoica, 17.01.2025, 12:10
De acum e oficial: guvernul român a stabilit, prin ordonanţă de urgenţă, că alegerile prezidenţiale vor avea loc în luna mai, primul tur pe data de 4, iar runda decisivă pe 18. Scrutinul prezidenţial trebuia să pună capăt maratonului electoral de anul trecut, însă Curtea Constituţională l-a anulat, puţin înainte de turul al doilea din 8 decembrie, pe motiv că întreg procesul electoral ar fi fost viciat şi deturnat, cu implicarea unui actor statal extern, în favoarea câştigătorului din turul unu, extremistul prorus Călin Georgescu.
Executivul a venit cu noi reguli, legate de votul din diaspora dar şi de desfăşurarea campaniei. Românii din afara graniţelor vor putea vota pe parcursul a trei zile, ca şi până acum, dar în intervale orare modificate. Astfel, vineri şi sâmbătă, votul în diaspora va dura de la orele locale 7:00 şi 21:00, însă duminică, 4 mai, când se votează şi în ţară, votul se va încheia la 21:00 ora României. Această măsură a fost adoptată la propunerea Autorităţii Electorale Permanente, pentru a nu mai lăsa acel ecart de timp în care votul poate fi influenţat atunci când el s-a închis în România, dar a rămas deschis în străinătate, în secţiile aflate la vest de România, pe fusurile orare aferente. În cazul în care mai sunt oameni care vor să voteze, prelungirea votării în ţările situate la vest de România se poate face până la miezul nopţii în ţară.
Ordonanţa stabileşte şi mai multe obligaţii pentru postarea şi distribuirea materialelor de campanie electorală în mediul online. Acestea trebuie să aibă elemente clare de identificare ca publicitate politică, inclusiv cine le plăteşte sau dacă se folosesc tehnici de vizare a unui public-ţintă. Nerespectarea noilor reguli se sancţionează cu amendă de până la 50.000 lei, echivalentul a 10 mii de euro, iar în cazul marilor platforme online amenda poate ajunge la 5% din cifra de afaceri, dacă nu se elimină materialul publicitar în cauză în termen de cinci ore de la notificarea Autorităţii Electorale Permanente. Potrivit executivului, e în derulare un mecanism de monitorizare a materialelor care vor fi publicate pe reţelele sociale, iar sesizările şi reclamaţiile privind eventuale încălcări ale reglementărilor trebuie depuse la Biroul Electoral Central.
Noile reguli urmăresc să prevină ce s-a întâmplat înainte de turul unu, când candidatul Georgescu, autodeclarat independent, a fost promovat masiv, disproporţionat faţă de ceilalţi, pe TikTok. Mai multe organizaţii neguvernamentale importante au criticat, însă, aceste noi prevederi despre care spun că au fost introduse fără o dezbatere publică prealabilă şi ar putea afecta drepturi fundamentale ale cetăţenilor, fiind o ameninţare la adresa libertăţii de exprimare. În opinia ONG-urilor, actul normativ riscă să restricţioneze opiniile politice şi dezbaterile legitime. Lidera USR, Elena Lasconi, care se calificase in runda decisivă alături de Georgescu, a criticat modificarea programului de vot în diaspora, deoarece ar constitui o discriminare şi o încălcare gravă a dreptului de a vota al românilor din afara ţării.