Jurnal românesc – 16.01.2025
Ministerul român de Externe, în strânsă colaborare cu ministerele Apărării şi de Interne şi în coordonare cu structurile dedicate ale Comisiei Europene, a participat, miercuri, la o operaţiune de evacuare medicală urgentă a 12 pacienţi - copii palestinieni - din Fâşia Gaza, grav afectaţi de lipsa accesului la tratament medical adecvat, alături de 35 de membri de familie.
Roxana Vasile, 16.01.2025, 11:22
Ministerul român de Externe, în strânsă colaborare cu ministerele Apărării şi de Interne şi în coordonare cu structurile dedicate ale Comisiei Europene, a participat, miercuri, la o operaţiune de evacuare medicală urgentă a 12 pacienţi – copii palestinieni – din Fâşia Gaza, grav afectaţi de lipsa accesului la tratament medical adecvat, alături de 35 de membri de familie. Din totalul numărului de pacienţi, cinci vor primi tratament de specialitate în spitale din Bucureşti, unul va fi transportat în Norvegia, cinci în Franţa și unul în Albania. Conform MAE, România va continua să contribuie la efortul de atenuare a efectelor crizei umanitare asupra civililor palestinieni din Fâşia Gaza, acţionând în strânsă coordonare cu partenerii săi internaţionali.
* * *
Institutul Cultural Român a lansat, miercuri, un apel de candidaturi pentru a oferi, în acest an, cercetătorilor români trei burse ‘Lucian Blaga’. Cei interesaţi pot să trimită dosarele de candidatură până pe data de 12 februarie 2025, ora 16,00, ora României, la adresa de e-mail bursablaga@icr.ro. În valoare de 5.000 euro fiecare, bursele ‘Lucian Blaga’ se adresează cercetătorilor români cărora li se va acorda subvenţia pentru un stagiu de trei luni în vederea documentării şi cercetării ştiinţifice într-o instituţie culturală dintr-o altă ţară relevantă pentru cercetările propuse. Potrivit ICR, acest program este dedicat schimburilor academice vizând doctoranzi şi/sau cercetători consacraţi care lucrează pe o temă de interes pentru cercetarea românească, în directă legătură cu o altă temă mai largă ce presupune o perioadă de cercetare desfăşurată în mediul academic străin – universităţi, institute de cercetare, biblioteci etc. – din ţara care face obiectul cercetării, în vederea pregătirii lucrărilor de doctorat sau de cercetare ce urmează a fi publicate.
* * *
Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, va organiza şi găzdui un eveniment literar dedicat noilor apariţii editoriale Saga Publishing. Manifestarea, desfăşurată în limbile română şi ebraică, va avea loc vineri, 17 ianuarie, la sediul ICR Tel Aviv. Evenimentul va include, de asemenea, proiecţii ale ilustraţiilor cuprinse în volumul ʺEmoţiiʺ de Rely Schwartzberg, realizate de artistă. Totodată, Adina Rosenkranz-Herşcovici va recita, în limba ebraică, poezii din acelaşi volum.
* * *
Albumul ce cuprinde trei discuri cu lucrări ale compozitorului român George Enescu (1881-1955) a fost desemnat câştigătorul premiului International Classical Music Awards pentru ‘Muzică simfonică’. Este unul dintre cele mai cunoscute şi apreciate premii ale industriei discografice internaţionale – informează un comunicat al Institutului Cultural Român transmis miercuri. Lucrările, interpretate de Orchestra Naţională a Franţei dirijată de românul Cristian Măcelaru şi de Corul Radio France, au fost prezentate în concert la Paris, în iulie 2023. Vioara întâi a fost franco-românca Sarah Nemţanu, concertmaistru al Orchestrei Naţionale a Franţei, decorată de preşedintele României cu Ordinul ‘Meritul Cultural’ în grad de Cavaler. Acelaşi album cu lucrări enesciene a fost distins, anterior, cu premiile Classica Choc de l’annee 2024 şi Diapason d’Or 2024.
* * *
Pentru a cunoaște îndeaproape viața bisericească a românilor din Germania, profesori de teologie de la trei facultăți au vizitat, marți seară, Așezământul românesc din München. Grupul, alcătuit din cadre didactice de la Facultățile de Teologie Ortodoxă, Catolică și Evanghelică, a fost primit de Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei și Luxemburgului, Sofian Brașoveanul. Programul vizitei a debutat cu participarea la slujba Vecerniei Mari, oficiată de ierarh în cadrul Așezământului românesc din München. Apoi, oaspeților le-au fost prezentate detalii legate de Biserică, respectiv de viaţa românilor ortodocşi din Germania.