BNR păstrează dobânda de referinţă
Banca Naţională a României a decis menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,5% pe an.
Mihai Pelin, 16.01.2025, 11:33
Banca Naţională îşi menţine atitudinea prudentă şi a decis menţinerea neschimbată, la 6,5% pe an a dobânzii de politică monetară, în contextul incertitudinilor interne şi internaţionale. După două scăderi succesive, dobânda de referinţă n-a mai fost modificată din luna august, pe fondul eforturilor de scădere a inflaţiei. Conform BNR, aceasta a crescut în ultimul trimestru al anului trecut mai mult decât se anticipase anterior. S-a hotărât, de asemenea, păstrarea dobânzilor la care se pot împrumuta băncile comerciale de la BNR sau pe care le primesc acestea în cazul sumelor păstrate în conturile Băncii Centrale, la 7,5%, respectiv 5,5%/an.
Totodată, au fost menţinute neschimbate nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit. Specialiştii anticipau aceste decizii şi consideră că BNR va acţiona în continuare prudent pentru a nu scăpa inflaţia de sub control, dar şi pentru a nu afecta creşterea economică şi aşa destul de redusă. Analistul financiar Dragoş Cabat a oferit mai multe amănunte:
“Decizia este una absolut normală, având în vedere că este o perioadă de foarte mari incertitudini interne şi internaţionale. În momentul de faţă nu avem încă un buget, nu avem încă un plan de a reduce deficitul bugetar. Datoria publică creşte în continuu, de la o lună la alta, tocmai ca să acopere acest deficit bugetar. Avem şi deficit comercial. Nu se ştie dacă vor creşte taxele sau nu vor creşte, dacă şi în ce formă vor scădea cheltuielile publice.”
Inflaţia a crescut în ultimele luni din 2024. Creşterea economică este foarte redusă, continuă războiul din Ucraina, iar în UE există incertitudini la nivel politic în câteva ţări importante, a mai spus Dragoş Cabat. El crede că şansele ca Banca Centrală să scadă dobânda de politică monetară pe parcursul acestui an sunt destul de reduse. BNR atribuie inflația peste așteptări în special scumpirii carburanților, mai ales ca efect al aprecierii dolarului american pe piețele internaționale, și într-o mai mică măsură scumpirii alimentelor, pe fondul secetei severe din vara anului trecut.
Conform celor mai recente date, rata anuală a inflaţiei se va reduce în primul trimestru din 2025, însă va înregistra valori mai ridicate decât se anticipa anterior. Experţii Băncii Centrale subliniază că incertitudini şi riscuri însemnate legate de evoluţia inflaţiei decurg din conduita viitoarei politicii fiscale şi a celei de venituri, în contextul implementării pachetului de măsuri fiscal-bugetare aprobat recent în scopul consolidării fiscale, dar şi din situaţia din piaţa muncii şi din dinamica salariilor din economie.
Totodată, incertitudini semnificative continuă să fie asociate evoluţiei preţurilor energiei şi alimentelor, precum şi traiectoriei viitoare a cotaţiei ţiţeiului, pe fondul tensiunilor geopolitice. Reaminitim ca, România a încheiat anul trecut cu o inflație de 5,1%.