Fără noi taxe în bugetul 2025
Executivul de la Bucureşti dă asigurări că nu va creşte TVA.
Ştefan Stoica, 16.01.2025, 11:44
Întârziată din cauza formării guvernului, aprobarea bugetului pe anul în curs este prioritatea numărul unu. Şi nu a oricărui buget, ci a unuia construit prudent, fără cheltuielile excesive care l-au caracterizat pe precedentul şi care au generat un deficit îngrijorător, ce a urcat spre 9 procente din PIB. Reuniţi pe tema bugetului, premierul Marcel Ciolacu şi ministrul de Finanţe, Tánczos Barna, au ajuns la concluzia că România nu-şi mai permite o mărire a anvelopei de cheltuieli pe bunuri şi servicii.
Ţinta de deficit de 7% în acest an, asumată în discuţiile cu Comisia Europeană, nu poate fi atinsă, pe de altă parte, fără îngheţarea fondului de salarii şi de pensii şi o presiune suplimentară pe Fisc pentru o colectare mai bună a TVA-ului. Totuşi, în cazul pensiilor mici şi medii, executivul va căuta soluţii pentru o suplimentare, promite Marcel Ciolacu. Tánczos Barna a pledat pentru un control riguros al cheltuielilor, astfel încât România să-şi respecte angajamentele luate faţă de partenerii europeni şi a insistat că, pe partea de venituri, trebuie incluse doar cele realizabile.
Tánczos Barna: „Planul fiscal bugetar structural pe termen mediu asumat de România prevede pentru anul acesta 7%, pentru următorii şapte ani o reducere progresivă a deficitului bugetar până la 3% . Şi acest angajament nu trebuie respectat doar acum, ceea ce construim astăzi, ceea să construim pentru 2025 trebuie să aibă impact şi pentru anii următori, astfel încât pe partea de investiţii să nu reducem sumele alocate pentru investiţii, să creştem constant aceste sume, pe de altă parte, să nu exagerăm pe partea de venituri nerealizabile şi să nu ajungem în situaţia în care diferenţa trebuie acoperită din împrumuturi”.
Pe fondul scenariilor vehiculate în presă potrivit cărora autorităţile vor creşte unele taxe, premierul şi ministrul de Finanţe au dat asigurări că Taxa pe Valoarea Adăugată rămâne neschimbată.
Marcel Ciolacu: „Nu mărim TVA-ul. De ce nu mărim TVA-ul? Reprezint un partid social democrat. În primul rând, efortul ar fi mutat în mod egal la toţi românii, indiferent de venituri, efort însemnând o scădere a puterii de cumpărare. Eu acest lucru nu îl fac şi mă bucur mult că şi domnul ministru spune acelaşi lucru. În acest moment, consumul o să mai scadă şi automat o să ajungem, o să vedeţi, şi la o scădere a inflaţiei”.
Ordonanţa adoptată de noul guvern PSD – PNL – UDMR la finalul anului prevede reducerea cheltuieilor statului, eliminarea unor facilităţi fiscale, în cazul domeniilor IT, construcţii, şi al industriei agroalimentare, precum şi reorganizarea şi comasarea agenţiilor din cadrul Secretariatului General al Guvernului. Un demers similar va viza şi aparatul propriu de funcţionare al executivului, întrucât România are nevoie de o reformă structurală, a mai spus Marcel Ciolacu.