Jurnal Românesc – 15.01.2025
ICR și reprezentanțele sale din străinătate desfășoară, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, un maraton de trei săptămâni de evenimente. Publicul de pe mai multe continente este invitat la concerte, expoziții, spectacole de teatru, conferințe, ateliere interactive, proiecții de filme documentare și evenimente literare.
Mihai Pelin, 15.01.2025, 11:15
ICR și reprezentanțele sale din străinătate desfășoară, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, un maraton de trei săptămâni de evenimente. Publicul de pe mai multe continente este invitat la concerte, expoziții, spectacole de teatru, conferințe, ateliere interactive, proiecții de filme documentare și evenimente literare. Ziua Culturii Naţionale este marcată în fiecare an, în România și Republica Moldova, la 15 ianuarie, data aleasă fiind aceea a nașterii poetului național al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889).
ICR Paris organizează la Paris, Marsilia, Annency și Lyon, o serie de activităţi care să pună în valoare atât operele unor scriitori români, cât şi frumuseţea şi valoarea patrimonială a Palatului Béhague – Ambasada României în Franța. Pe rețelele de Youtube, Facebook și Instagram ale ICR Paris va fi difuzat un videoclip realizat în colaborare cu Mircea Cantor pentru Ziua Culturii Naționale. În zilele de 20-21 ianuarie 2025, la Annecy și la Lyon, ICR Paris și Consulatul General al României la Lyon organizează două dezbateri literare la care vor participa scriitorii Varujan Vosganian și Adrian Lesenciuc. Pe 25 ianuarie, în cadrul Festivalului „Nopți de lectură”, Ambasada României în Franța (Palatul Béhague) va găzdui un maraton de lectură, cu participarea a numeroși oameni de cultură și diplomați.
ICR Madrid, sub auspiciile Ambasadei României, organizează „Săptămâna Culturii Române la Biblioteca Iván de Vargasˮ, în perioada 13-20 ianuarie. Săptămâna a început cu deschiderea a două expoziții la sediul bibliotecii – Costume tradiționale românești și România, patrimoniu și autori. Pe 16 ianuarie, în Galeria ICR Madrid, va avea loc inaugurarea expoziției fotografice „COMORILE ROMÂNIEI din Patrimoniul Cultural Mondial UNESCO” semnată de fotograful Tudorel llie, iar pe 17 ianuarie, la Sala Polivalentă a bibliotecii, va fi proiectat documentarul Între tăcere și păcat despre Ana Blandiana, câștigătoarea prestigiosului premiu Prințesa de Asturias 2024 pentru literatură, regizat de Diana Nicolae.
ICR Mihai Eminescu” la Chișinău în colaborare cu Ambasada României în Republica Moldova organizează, pe data de 17 ianuarie, tradiționalul Concert de Ziua Culturii Naționale. Evenimentul aduce un omagiu special lui George Enescu, marcând 70 de ani de la trecerea în neființă a marelui compozitor român. Concertul „Enescu. Rapsodii și poeme” va fi susținut de Orchestra Operei Naționale din București, la Palatul Național „Nicolae Sulac”.
ICR Lisabona organizează Ziua Culturii Naționale pe 16 ianuarie la Fundația José Saramago. În deschidere va avea loc Ceremonia de înmânare a decorației Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofițer, Categoria F – „Promovarea culturii”, Elenei Covasan, profesor al cursului „Limbă, Cultură și Civilizație Românească” (Institutul Limbii Române), pentru contribuția importantă avută la promovarea limbii și culturii române și a imaginii României în Portugalia. Evenimentul va continua cu acordarea titlurilor onorifice „Prietenul României” unor personalități portugheze. În continuarea manifestărilor și ca omagiu adus lui Mihai Eminescu și culturii române, José Manuel de Vasconcelos va recita o selecție de poeme de Eminescu, traduse pentru prima dată în portugheză de reputatul filolog Victor Buescu (exilat în Portugalia după instaurarea regimului comunist în România) și publicate în 1950, la Lisabona. Programul se va încheia cu un recital de muzică clasică, în interpretarea pianistei Dana Radu, rezidentă în Portugalia.
ICR Bruxelles, în colaborare cu Ambasada Republicii Moldova și Ambasada României în Belgia, organizează un eveniment diplomatic și academic literar dedicat poetului Mihai Eminescu, pe 18 ianuarie, care va include prelegerea intitulată „Proverbialul Eminescuˮ, susținută de Ioan Milică, profesor universitar doctor în Filologie (Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași), și o scurtă intervenție despre „Opera eminesciană și literatura universalăˮ a conf. dr. Viorica Zaharia, de la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” din Chișinău. De asemenea, reprezentanța de la Bruxelles organizează un eveniment pe 19 ianuarie, cu participarea mai multor artiști români, care trăiesc și au cariere în Belgia, în diferite domenii culturale. Acesta cuprinde o expoziție de pictură, o dezbatere literară, o expoziție cu obiecte de artizanat românesc și artă culinară, un concert și un recital de poezie eminesciană.
ICR Tel Aviv organizează, pe 26 ianuarie, la Jerusalem Theater, un concert extraordinar de gală la Ierusalim, cu program integral românesc, avându-i ca soliști pe Andrei Manea, Aida Pascu și Madeleine Pascu, acompaniați de Jerusalem Symphony Orchestra, sub bagheta dirijorului român Ionuț Pascu.