Țara Dornelor, destinație de poveste
Explorăm azi o zonă în care natura este una dintre principalele atracții. Mergem astfel, într-un loc cu nume de legendă: Țara Dornelor.
Daniel Onea, 16.01.2025, 20:30
Explorăm azi o zonă în care natura este una dintre principalele atracții. Mergem astfel, într-un loc cu nume de legendă: Țara Dornelor. Este o destinație de ecoturism, care invită la un turism de tip responsabil, prin intermediul căruia vizitatorul experimentează natura și cultura locală. Zona este recunoscută încă din secolul al XIX-lea pentru peisajul deosebit și atmosfera unică.
Aflăm de la Mihaela Cocîrță, manager de destinație la Organizația de Management a Destinației Țara Dornelor, de ce este recunoscută toată această zonă ca o destinație de poveste.
„Natura se împletește armonios cu tot ce înseamnă tradiții, cu ospitalitatea localnicilor, cu obiceiuri, cultură și nu numai. Toate acestea oferă vizitatorilor o experiență de neuitat, indiferent de anotimp. De exemplu, în momentul acesta, ne aflăm încă în sezon de iarnă și, cu toate că perioada cea mai bogată în obiceiuri și tradiții s-a încheiat, Țara Dornelor îi așteaptă în continuare pe vizitatori pe pârtiile de schi. Cei care preferă activități puțin mai relaxante, propunem o plimbare cu telescaunul, care le va oferi o panoramă specială asupra orașului Vatra Dornei, dar și asupra Țării Dornelor. Mai mult decât atât, Țara Dornelor oferă și opțiuni de relaxare pentru cei care, după o zi plină pe munți, își doresc să se relaxeze la centre SPA sau de Wellness. Avem, astfel, cea mai nouă stațiune deschisă, Dorna Candrenilor, care oferă opțiuni de relaxare piscine de lungi dimensiuni, mai puțin adânci, pentru toate tipurile de vizitatori.”
Activitatea pe pârtiile de schi depinde, bineînțeles, de vremea de afară. În momentul acesta, Pârtia Parc este deschisă, spune Mihaela Cocîrță, manager de destinație la Organizația de Management a Destinației Țara Dornelor. Însă care e oferta completă?
„Avem trei tipuri de pârtii sunt și le voi enumera. Avem pârtia de schi Parc cu o lungime de 900 de metri și o înclinare de 28,5 de grade. Are o diferență de nivel de 150 de metri, cu un grad de dificultate mediu. De asemenea, mai avem Pârtia Poienița sau Pârtia Parc 2, cu o lungime de 550 de metri și o diferență de nivel de 50 de metri. Este ideală pentru începători și copii, având un grad de dificultate redus. Apoi, Pârtia Veverița, cu o lungime de 780 de metri și o diferență de nivel de 200 de metri. Are un grad tot de dificultate mediu. Bineînțeles, toate pârtiile beneficiază de iluminat nocturn, de instalație de zăpadă artificială și de tot ce înseamnă transport pe cablu.
Există atât centre de unde se pot închiria schiuri snowboard, tot ce înseamnă echipamente, inclusiv haine, dar, de asemenea, și monitori, pentru aceia care poate nu s-a urcat până acum pe schiuri sau își doresc să li se reamintească poziția corectă. Este foarte important ca aceia care vin pe pârtie să aibă un comportament corect, astfel încât să nu existe accidente. Pe lângă activitățile de pe pârtie, turiștii se mai pot da cu sania, fiindcă există spații dedicate, sau pot patina pe patinoarul aflat la două minute distanță de pârtii.”
La baza pârtiilor, se găsesc restaurante și cabane care le oferă turiștilor din Țara Dornelor posibilitatea de a se relaxa la un vin fiert, la un ceai cald, Aceștia, pot, bineînțeles, să se bucure și de produsele locale, naturale, recunoscute pentru cât de delicioase sunt. Seara pot merge pentru relaxare în stațiunea Dorna Candrenilor, ca să se bucure de saună și de momente de relaxare. Mai mult decât atât, în stațiunea Vatra Dornei, există foarte multe restaurante, iar multe dintre ele, în perioadele de vârf, organizează petreceri sau seri relaxante pentru turiști. Iar turismul activ poate fi combinat cu turismul cultural. În Țara Dornelor putem porni într-o adevărată călătorie de descoperire a tradițiilor.
„Țara Dornelor este foarte bogată în meșteșuguri, în tradiții și în obiceiuri. Avem, în continuare, oameni care au păstrat moștenirea preluată de la strămoși. Putem vorbi puțin despre primăvară, când se apropie Paștele. În perioada aceea, sunt foarte multe doamne care în continuare încondeiază ouă. Fie le pictează, fie le țes. Aceste doamne pot fi întâlnite și la Muzeul Etnografic din Vatra Dornei în fiecare sâmbătă, la șezătoare. Atunci, ele cos ii, dar, de Paște, încondeiază și ouă. Ciocănești este declarată comună-muzeu în aer liber de ceva ani. Acolo, doamnele meșteșugari aleg să păstreze acest obicei al încondeierii ouălor și există chiar și un Muzeu al Ouălor Încondeiate, pe care noi îl recomandăm de fiecare dată celor care vizitează Țara Dornelor, pentru a surprinde esența tradițiilor de la noi din zonă. Unele dintre aceste ouă sunt vechi și de 100 de ani.”
Fiecare anotimp are, cu siguranță, farmecul lui aici. Farmecul este completat de bucatele de sezon. Mihaela Cocîrță, manager de destinație la Organizația de Management a Destinației Țara Dornelor, ne recomandă să alegem un sejur și vara sau toamna.
„La noi, este o perioadă foarte frumoasă și foarte aglomerată, bogată în evenimente sportive, dar nu numai. Noi spunem că în bucatele din Țara Dornelor, vizitatorii vor găsi pasiune, măiestrie și gusturi autentice. Dacă, spre exemplu, un turist va veni în perioada sezonului de toamnă, va găsi tot ce înseamnă zacuscă, dulcețuri făcute de către gospodine. De asemenea, tot în perioada toamnei, vor putea savura preparate precum plăcinte cu mere. Vor putea culege merele și, dacă se cazează într-o pensiune agroturistică, vor putea să facă alături de gazdele lor aceste bucate și vor putea duce apoi rețetele acasă. În perioada aceasta, a iernii, avem bucate alese în special din carne, din pește, bineînțeles, recunoscutele sarmale, răcituri sau piftie.
Mâncare este din plin gustoasă și produsă local. Am norocul să mă întâlnesc cu turiști străini constant, atât pentru că Via Transilvania trece prin Vatra Dornei. Este un traseu care atrage foarte mulți turiști străini care ne spun același lucru: „Nu știți ce bogăție aveți voi în zonă.” Ei apreciază foarte mult atât cadrul natural cât și arhitectura. Țara Dornelor a fost sub ocupație austro-ungară, iar multe dintre clădirile emblematice ale zonei și care care au dat formă zonei noastre, au fost construite în perioada austro-ungară. Astfel, natura care nu este alterată, în completare cu arhitectura, tradițiile și obiceiurile fac ca aici să fie un loc special, pe care turiștii îl apreciază.”
Germania, Anglia, Scoția, Australia sau Mexic sunt doar câteva dintre locurile de unde ajung turiștii străini în Țara Dornelor. Atât pentru turiștii români, cât și pentru cei străini, Organizația de Management a Destinației Țara Dornelor lucrează și la câteva proiecte de amenajare a unor spații de petrecere a timpului liber, care se vor materializa curând.