Muncind în România – 14.01.2025
100.000 de lucrători străini ar putea activa şi în acest an în România, potrivit unui proiect al Ministerului Muncii.
Sorin Iordan, 14.01.2025, 13:13
100.000 de lucrători străini ar putea activa şi în acest an în România, potrivit unui proiect al Ministerului Muncii. Firmele româneşti vor putea aduce lucrători din afara Uniunii Europene pentru a atenua deficitul de forţă de muncă în domenii precum construcţiile, activităţile poştale şi de curierat, restaurantele, hotelurile, comerţul cu amănuntul în magazine nespecializate sau transporturile rutiere de mărfuri.
Criza forţei de muncă la nivel naţional este o realitate, a recunoscut executivul de la Bucureşti. Guvernanţii apreciază că imigraţia legală poate fi o soluţie pentru a compensa deficitul de forţă de muncă, dar şi pentru a susţine creşterea economică. O astfel de abordare implică însă un management eficient al imigraţiei, dat fiind faptul că lucrătorii străini îi înlocuiesc pe piaţa muncii pe românii care au ales să plece în străinătate. Cei mai mulţi muncitori străini din România provin din Nepal, Sri Lanka, India şi Bangladesh.
Rata şomajului în judeţul Buzău, în sud-estul României, a fost de 4,99%, la finalul anului 2024, a anunţat Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Instituţia arată că, deşi regiunea se confruntă cu o criză a personalului calificat şi necalificat, multe persoane refuză să se angajeze. Potrivit AJOFM, la finalul anului trecut erau aproximativ 7.000 de şomeri, cel mai mic număr fiind în municipiul Buzău, unde s-a înregistrat o rată a şomajului de doar 0,53 de procente. Specialiştii în resurse umane apreciază că 2024 a fost caracterizat de o lipsă a personalului calificat şi de un aflux de cereri de angajare venite din partea unor peroane din afara Uniunii Europene.
Directorul AJOFM Buzău, Ionel Tociu, a spus că, dacă în urmă cu 4-5 ani la nivelul instituţiei se primeau apriximativ 5 cereri pe lună pentru acces la import de muncă din ţările extracomunitare, în 2024 au fost recepţionate circa 6 cereri pe zi. Totodată, acesta a arătat că numărul locurilor de muncă vacante comunicate de către angajatorii în judeţ a fost în medie de 200 pe zi, în proporţie de 90% pentru personal calificat.
Companiile din judeţul Bihor oferă o gamă variată de oportunităţi de angajare în acest început de an. 809 locuri de muncă sunt disponibile în judeţul din nord-vestul României, dintre care 374 în municipiul Oradea. Angajatorii de aici caută personal calificat şi necalificat pentru diverse domenii, de la administraţie, sănătate şi transporturi, până la industria alimentară şi construcţii. Astfel, sunt disponibile 50 de posturi de dulgher, 25 de ajutor bucătar şi de conducător auto transport rutier de mărfuri, 15 de agent de securitate, câte 4 de ambalator manual şi de brutar şi 2 de administrator baze de date.
Totodată, se mai caută 3 consilieri şi experţi în economie, 2 medici generalişti, 2 medici rezidenţi, 2 ingineri de sistem, un consultant comericial, farmacişti şi personal de curăţenie clădiri şi mijloace de transport. O listă completă cu locurile de muncă disponibile, cerinţele pentru fiecare post şi detaliile de contact se găseşte pe site-ul Agenţiei Judeţeane pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor.
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş, în centrul României, organizează concursuri pentru ocuparea a aproape 80 de posturi. Se caută medici, asistenţi, infirmieri, brancardieri, îngrijitoare, registratori medicali şi bucătari. Toate job-urile sunt pe perioadă nedeterminată şi cu normă întreagă. Managerul spitalului, Florin Crăciun, a declarat că cel mai greu se găsesc medici de radiologie şi cardiologie intervenţională. Cei interesaţi de aceste locuri de muncă îşi pot depune dosarele în perioada 17 – 21 ianuarie.
Toate informaţiile despre organizarea concursului, bibliografia şi cerinţele pentru fiecare post sunt publicate pe site-ul instituţiei medicale, spitalmures.ro. Anul trecut, Agenţia pentru ocuparea Forţei de Muncă Mureş a identificat peste 4.500 de posturi vacante la nivelul judeţului.