„Steadfast Dart 25”, exercițiu aliat în România și Bulgaria
România și Bulgaria găzduiesc, până la finalul lunii februarie, unul dintre exercițiile importante desfășurate în acest an de Alianța Nord-Atlantică.
Agenția Media a Armatei, 15.01.2025, 15:15
România și Bulgaria găzduiesc, până la finalul lunii februarie, unul dintre exercițiile importante desfășurate în acest an de Alianța Nord-Atlantică. „Steadfast Dart 25” este planificat de Comandamentul Suprem al Forțelor Aliate din Europa și condus de Comandamentul Aliat Întrunit de la Napoli și are rolul de a testa și antrena dislocarea operațională a elementelor Forței de Reacție Aliate în flancul estic al NATO în condiții de pace, se arată în calendarul activităților și exercițiilor Alianței pentru anul 2025. Exercițiul se va concentra pe planificarea și executarea unei operații multi-domeniu pentru a întări forțele aliate aflate deja pe teritoriul celor două țări.
Marea Britanie oferă cea mai mare contribuție cu forțe la acest exercițiu, cu peste 2.600 de militari și 730 de vehicule. Luke Pollard, subsecretarul pentru forțele armate din cadrul Ministerului britanic al Apărării, a declarat că „exercițiul Steadfast Dart demonstrează angajamentul neclintit față de NATO și evidențiază rolul-cheie al Regatului Unit în Alianță”. Pollard a mai adăugat că „pe măsură ce ne apropiem de împlinirea a trei ani de la începerea invaziei ilegale pe scară largă a Rusiei asupra Ucrainei, trebuie să continuăm să consolidăm împreună apărarea colectivă pentru a-l descuraja pe Vladimir Putin în mod eficient”.
Divizia 1 britanică va prelua comanda forțelor terestre ale NATO implicate în exercițiu, continuând rolul de lider de lungă durată al Marii Britanii în cadrul Alianței, a precizat Ministerul Apărării de la Londra, la începutul acestei luni. „Steadfast Dart 25” este primul exercițiu major al noii Forțe de Reacție Aliate, care arată disponibilitatea NATO de a mobiliza și desfășura rapid forțe pentru a-și apăra granițele. “Implicarea Regatului Unit va contribui la stabilirea standardului de cooperare între aliații NATO și la consolidarea abilității Alianței de a opera împreună fără probleme, pe uscat, în aer și pe mare”, au mai subliniat oficialii armatei britanice.
În total, la „Steadfast Dart 25” vor participa aproximativ 10.000 de militari din 9 țări aliate, din toate categoriile de forțe: terestre, aeriene, navale și pentru operații speciale. În România, secvențele de instruire vor avea loc în poligoanele Smârdan (estul României), Cincu (centru), Bogata (nord-vest) și Babadag (sud-est).
Desfășurarea cu succes a exercițiului va arăta că noua Forță de Reacție Aliată se poate mobiliza rapid, se poate integra cu alte forțe NATO și poate consolida granița de est a Alianței, dacă este necesar. Potrivit Alianței Nord-Atlantice, Forța de Reacție Aliată este un concept complet nou, rezultat dintr-o decizie politică luată la summitul NATO de la Vilnius din 2023, menită să ofere Comandantului Suprem Aliat forțe care pot fi dislocate rapid în toate mediile de luptă pentru a obține rezultate imediate și pentru a răspunde eficient la potențialele situații de criză în toate domeniile și tipurile de operații.
Forța de Reacție Aliată este capabilă să îndeplinească un spectru complet de misiuni. Poate servi ca o rezervă strategică rapidă în situații de criză, poate fi desfășurată pentru a descuraja escaladarea și, de asemenea, se poate desfășura rapid ca răspuns la crize legate de alte situații emergente. Este prima dată când Forța de Reacție Aliată va exersa o desfășurare operațională de la înființarea sa pe 1 iulie 2024.
Dintre exercițiile NATO desfășurate în acest an pe teritoriul României, amintim și „Dacian Spring 25”, planificat și condus de către Divizia Multinațională Sud-Est, în luna mai. În premieră, Franța, națiunea-cadru a Grupului de Luptă NATO de la Cincu, va aduce în țara noastră o structură de nivel brigadă, aproximativ 4.000 de militari cu mijloace de luptă.
Adrian Gîtman (Agenția Media a Armatei)