Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

“Vis. Viață”, un documentar de Ruxandra Gubernat

Regizat de Ruxandra Gubernat, „Vis. Viață”, este primul documentar observațional românesc care își propune să prezintă realitățile, aspirațiile și provocările tinerilor din Generația Z.

“Vis. Viață”, un documentar de Ruxandra Gubernat
“Vis. Viață”, un documentar de Ruxandra Gubernat

, 11.01.2025, 15:37

Cu experiență în proiecte sociale și cinematografice de impact, regizoarea Ruxandra Gubernat reușește să surprindă cu empatie felul în care tinerii se raportează la lumea din jur și fac față provocărilor, de asemenea cum își construiesc identitatea într-o societate mereu în schimbare. Filmările au durat patru ani și au surprins evoluția personajelor principale, care au parcurs o perioadă de tranziție dură, inclusiv cei doi ani de pandemie în care școala a funcționat online și oamenii au fost nevoiți să se izoleze.

Invitată la RRI, Ruxandra Gubernat ne-a spus cum s-a născut interesul ei pentru Generația Z și cum a documentat subiectul.

Parcursul meu s-a desfășurat între România și Franța, unde am locuit 7 ani. Între 2008 și 2015 am plecat să studiez în Franța, dar m-am întors. Și atunci mi-am dat seama că rămăsesem cu foarte multe întrebări legate de această opțiune de a pleca din România.

Evident, știam că sunt foarte mulți oameni care pleacă din România din diverse motive. Puteau fi motive de ordin economic, cum s-a întâmplat cu cei care au ales să plece la finalul anilor 90, începutul anilor 2000. Alții au ales să plece după aderarea la UE, pentru că devenise mult mai simplu să emigrezi și să studiezi în altă țară, cum a fost cazul meu.

În fine, pentru mulți a fost și nevoia de cunoaștere, unul dintre motivele pe care le-am descoperit la generația Z. Așa am început să-mi pun mai multe întrebări legate de această generație și de opțiunile ei, să mă întreb dacă cei mai mulți vor alege să plece sau să rămână în România.

Am citit atunci multe studii din care reieșea că foarte mulți dintre tineri, aproximativ 80%, luau în calcul plecarea, iar peste 25% care chiar plecau din România. Așa mi-am început cercetarea, ducându-mă pe teren și începând să vorbesc cu tineri. Am fost la Timișoara, Cluj, Bacău, Brașov, Ploiești, București, Târgu Jiu și am luat legătura cu adolescenți foarte diferiți și foarte mulți spuneau că vor să plece din țară. În contextul ăsta am început filmările.”

În timp ce își fac planuri să plece din România după ce termină liceul, Una – actriță, Habet – trapper și Ștefania – activistă de mediu, se găsesc prinși între drame și dileme legate de viitor. Documentarul Ruxandrei Gubernat îi urmărește în relație cu familia, școala, societatea. Ruxandra Gubernat, despre cum i-a ales pe cei trei adolescenți după ce a făcut o amplă documentare.

„Cum spuneam, am mers în multe locuri din țară pentru a descoperi cât mai multe despre ce înseamnă viața de adolescent. Unii dintre cei selectați inițial au renunțat pentru că nu simțeau că pot duce un proces pe termen lung.

La alții am fost nevoită să renunț. Dar cu Habet, Una și Ștefania s-a construit o relație specială și am reușit să ducem un proces care pentru ei a însemnat foarte mult, eu i-am cunoscut când aveau 16 ani și am terminat filmările după ce împliniseră 20, adică am parcurs împreună toată adolescența lor. Și am simțit că ei trei dau bine pe cameră și individual, dar și împreună. Adică sunt o combinație foarte potrivită pentru a ilustra ce înseamnă răspuns la presiunile sociale, interes pentru mediu și la ce se întâmplă în jur, în general. Pentru că sunt toți trei niște persoane foarte active și foarte diferite în același timp.

Ștefania, de exemplu, conducea protestele Fridays for Future din România în momentul în care mișcarea devenise globală și asta mi s-a părut o zonă foarte importantă. Habet făcea trap și teatru social în Ferentari, iar Una monta împreună cu colegii ei pasionați de teatru o piesă despre plecarea din România.

Prin preocupările lor atingeau în același timp teme și provocări atât locale, cât și generale. Vorbeau despre imigrație, despre clasă, despre toate problemele prin care trecem noi ca societate, dar și despre problemele lor.

Mai mult de atât, foarte importantă a fost relația pe care am reușit să o stabilesc cu fiecare dintre ei și faptul că am reușit să fim sinceri a contact enorm, așa ne-am apropiat și acceptat unii pe alții. Pentru că până la urmă filmul ăsta a însemnat un proces de 4 ani și trebuie să fii sincer și cu așteptările tale dar și cu ale celorlalți. Fără asta nu se poate și n-ar fi ieșit o poveste autentică.”

“Vis. Viață” a fost inclus în selecția oficială a Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania, a Festivalului internațional de film documentar Astra Film și a Festivalului Internațional de Film Documentar pentru Schimbare Socială Moldox.

Cercetătoare și regizoare, Ruxandra Gubernat a mai co-regizat Portavoce (2018), un documentar de mediu metraj tip colaj despre valurile de proteste din România ultimilor cincisprezece ani, nominalizat la cel mai bun documentar românesc la Astra Film Festival 2018 și proiectat în mai multe festivaluri naționale și internaționale.

RadioRomaniaInternational · CLUB CULTURA 11.01.2025
Afiş Moromeții 3
Club Cultura sâmbătă, 04 ianuarie 2025

Moromeții 3, finalul trilogiei inspirate de Marin Preda

Moromeții 3, în regia lui Stere Gulea, a fost unul dintre cele mai așteptate filme românești ale anului trecut și a încheiat o trilogie unică...

Moromeții 3, finalul trilogiei inspirate de Marin Preda
Foto: mnir.ro
Club Cultura sâmbătă, 28 decembrie 2024

Expoziția „Eikon” la MNIR

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) prezintă începând cu finalul lunii noiembrie expoziția „EIKON. Conservare-restaurare pictură pe...

Expoziția „Eikon” la MNIR
Expoziția tematică „Universul restaurării ceramicii”, la Palatul Suțu (sursa foto: Muzeul Municipiului București)
Club Cultura sâmbătă, 21 decembrie 2024

Universul restaurării ceramicii

Obiectele din material ceramic create de meșterii olari nu sunt simple recipiente utile, funcționale, ci piese distincte, ce prin formă, decor și...

Universul restaurării ceramicii
Mădălina Pașol - Algo-Ritm -coperta
Club Cultura sâmbătă, 14 decembrie 2024

Editura Casa Radio la Târgul de Carte Gaudeamus

Unică pe piaţa de carte din România, Editura Casa Radio valorifică principalul patrimoniu de bunuri media din spaţiul autohton, indiferent că...

Editura Casa Radio la Târgul de Carte Gaudeamus
Club Cultura sâmbătă, 07 decembrie 2024

Bianca Boeroiu, premiată cu Emmy

Prestigiosul premiu i-a fost acordat pentru machiajul realizat pentru serialul Wednesday, regizat de Tim Burton, produs de Netflix și filmat în...

Bianca Boeroiu, premiată cu Emmy
Club Cultura sâmbătă, 30 noiembrie 2024

Gust, rafinament si sociabilitate in Bucureștiul primei jumătăți a secolului XX

Expoziția „Gust, rafinament și sociabilitate în Bucureștiul primei jumătăți a secolului XX” de la Casa Filipescu-Cesianu din capitală,...

Gust, rafinament si sociabilitate in Bucureștiul primei jumătăți a secolului XX
Club Cultura sâmbătă, 23 noiembrie 2024

“The Breakup”, la Galeria Mobius din București

Producția este realizată de către un grup de artiști europeni condus de regizoarea Ioana Păun. Ioana Păun este o regizoare ce își centrează...

“The Breakup”, la Galeria Mobius din București
Club Cultura sâmbătă, 16 noiembrie 2024

Clara, o dramă socială în regia lui Sabin Dorohoi

Un nou film românesc de impact, despre un subiect major și necesar, a fost lansat recent în cinematografele din țară. „Clara”, lungmetrajul...

Clara, o dramă socială în regia lui Sabin Dorohoi

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company