35 de ani de la Revoluţie
În România au fost comemorate victimele Revoluției din decembrie 1989
Daniela Budu, 23.12.2024, 11:44
Au trecut 35 de ani de când Timişoara a devenit primul oraş liber de comunism din România, moment care a declanşat valul de proteste ce a cuprins apoi Bucureştiul şi alte oraşe ale ţării şi a dus la căderea regimului Ceauşescu, pe 22 decembre 1989. În acest an, ca și în cei care au trecut, în orașul din vestul țării au sunat sirenele pentru a marca momentul, iar mai mulţi revoluţionari au rememorat ziua de 20 decembrie 1989 în care peste 100.000 de oameni s-au adunat în centrul Timișoarei. La Catedrala Mitropolitană a fost zi de doliu, a avut loc o slujbă de pomenire în memoria eroilor Revoluţiei. Coroane de flori au fost depuse în fața Catedralei, iar slujbe de pomenire au avut loc la bisericile din oraș şi la Cimitirul Eroilor.
La trei decenii şi jumătate de la momentul istoric, evenimentele de la Timişoara au fost marcate de frământările de pe scena politică actuală, iar revoluţionarii timişoreni spun că acestea sunt rezultatul faptului că societatea românească nu a fost capabilă să împlinească toate idealurile din decembrie ’89. Toată țara a marcat zilele acestea Revoluţia Română, iar mulţi dintre cei prezenţi au amintit dorinţa protestatarilor de atunci pentru democraţie şi un drum european al României. În decembrie 1989 şi-au pierdut viaţa 1.142 de oameni, peste 3.000 au fost răniţi grav şi câteva sute de persoane au fost reţinute ilegal şi torturate.
Într-un mesaj transmis cu prilejul Zilei Victoriei Revoluţiei, președintele Klaus Iohannis afirmă că România se află ‘într-un moment de cumpănă’ şi trebuie să respingă ferm încercările de revizuire a istoriei, care urmăresc ‘întinarea memoriei eroilor României democratice şi mistificarea adevărului despre regimul dictatorial’. ‘Revoluţia din Decembrie 1989 a fost trăită cu teamă, cu multă emoţie, dar mai ales cu speranţă şi curaj, fiind momentul în care România a renăscut şi a arătat întregii lumi că îşi poate crea propriul destin’, a transmis șeful statului. A punctat, totodată, că idealul libertăţii pentru care s-au sacrificat eroii Revoluţiei este acum ‘mai viu şi mai prezent decât oricând’.
‘Să nu uităm niciodată câte am realizat de atunci şi cu câte eforturi pentru a avea astăzi o ţară profund ataşată valorilor democratice, care este considerată un partener de încredere al aliaţilor din Uniunea Europeană şi din NATO’, a arătat Klaus Iohannis. El a avertizat, însă, că valorile şi principiile Revoluţiei din 1989 riscă se fie astăzi puse în pericol de ‘discursuri populiste şi ipocrite’.
Și preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis un mesaj la împlinirea a 35 de ani de la Revoluţia Română, subliniind sacrificiul oamenilor care au luptat pentru democraţie. Liderul CE a subliniat că România şi Europa îşi amintesc sacrificiul românilor. „În urmă cu 35 de ani, românii și-au apărat dreptul de a-și alege propriul destin. Mulți și-au dat viața astfel încât copiii lor să fie liberi și să trăiască în democrație. Astăzi, România și Europa își amintesc sacrificiul lor”, a transmis preşedinta Comisiei.