Retrospectiva săptămânii 15.12 – 21.12.2024
Sumar: Rating; Politică; Timișoara; Fotbal; Concert
Bogdan Matei, 21.12.2024, 11:30
Rating
Agenţia de rating Fitch a schimbat perspectiva României de la ‘stabilă’ la ‘negativă’ în ceea ce priveşte calificativul pentru creditele pe termen lung în valută. Evaluarea reflectă riscurile majore cu care se confruntă România, din cauza instabilităţii politice, a dezechilibrelor fiscale şi a creşterii datoriei publice, şi ar putea duce la creşterea dobânzilor pentru împrumuturile pe care guvernul de la București ar intenţiona să le ia de pe piaţa externă. Noua evaluare a fost făcută publică de agenţie cu două luni înainte de calendarul obişnuit, pe fondul instabilităţii politice severe din ţară.
Analiştii Fitch menţionează tensiunile politice suplimentare apărute pe scena politică după anularea alegerilor prezidenţiale de pe 24 noiembrie, din cauza ingerințelor externe, prezumtiv rusești. Ei scriu şi depre rezultatul scrutinului de pe 1 decembrie, ce a condus la un Parlament fragmentat, cu o creştere semnificativă a influenţei partidelor numite antieuropene şi extremiste (AUR, SOS România și POT). Un alt motiv de îngrijorare sunt deficitele mari şi situaţia fiscală, care continuă să se deterioreze.
Politică
Între timp, partidele autodeclarat pro-europene, PSD, PNL (foste inamice jurate, dar asociate la guvernare, de trei ani, în numele așa-zisei stabilități și al combaterii extremismului), USR și UDMR (momentan, în opoziție), n-au reușit, încă, să convină asupra unei noi coaliții executive, care ar avea o majoritate de peste 60% în Parlamentul inaugurat pe 20 decembrie. USR a acuzat păcatele din trecut și lipsa de apetit pentru reforme a potențialilor parteneri de guvernare și a plecat repede de la negocieri. Ofensat, PSD a anunțat că se retrage din combinație, dar că va vota un guvern minoritar de dreapta. Fără guvern cu puteri depline, nu poate fi elaborat nici bugetul de stat pe anul viitor. Primăriile nu-și pot pregăti propriile bugete, iar cetățenii vor resimți imediat efectele – avertizează analiștii economici autohtoni.
Timișoara
La Timişoara s-a marcat, de-a lungul întregii săptămâni, împlinirea a 35 de ani de la izbucnirea Revoluţiei care a dus la căderea comunismului în România. Pe 16 decembrie 1989, enoriaşii s-au adunat în faţa parohiei reformate pentru a-l susţine pe pastorul László Tőkés, ameninţat de poliția politică, Securitatea, cu evacuarea. Protestul lor s-a transformat într-o revoltă populară. Represiunea declanșată de forțele de ordine s-a soldat cu peste 100 de morţi şi sute de răniţi. Timişoara a devenit, pe 20 decembrie, primul oraş liber de comunism din România, iar de aici flacăra revoluţiei s-a extins în toată ţara.
Sub genericul „35 de ani de libertate”, au fost programate ample manifestări comemorative, dedicate eroilor martiri, conferinţe, expoziţii, spectacole, concerte şi proiecţii de filme. A avut loc și inaugurarea portalului libertăţii, o instalaţie luminoasă ce reproduce sunete din timpul Revoluţiei, urmată de tradiţionalul marş intitulat „Eroii nu mor niciodată”. Marți a fost de doliu, iar vineri a fost programat concertul Rock for Revolution.
Fotbal
Principalul acţionar al clubului de fotbal Rapid Bucureşti, unul dintre cele mai populare din România, omul de afaceri Dan Şucu, a devenit și acţionar majoritar al clubului italian Genoa – a anunţat gruparea din Serie A pe site-ul său oficial. Sursa precizează că, în urma unei majorări de capital, din care 40 de milioane de euro plătiţi pe 14 decembrie, Consiliul de Administraţie a aprobat oferta investitorului român. Acesta a subscris la întreaga majorare de capital, obţinând, în schimb, o participaţie la capitalul social de circa 77% din Genoa CFC şi lăsându-i în minoritate pe precedenţii acţionari – se mai arată în comunicat.
Preşedinte al Confederaţiei Patronale Concordia, Şucu (61 de ani) este o figură proeminentă în economia românească. El este fondatorul Mobexpert, cel mai mare brand de mobilă din România, cu peste 2.200 de angajaţi. E, de asemenea, implicat în sectorul imobiliar şi în media, cu un rol cheie în cotidianul de business ”Ziarul Financiar”. Genoa este una dintre echipele de tradiție din fotbalul italian. Are în palmares nouă titluri de campioană a Italiei, primul câștigat în 1898, iar ultimul exact acum un secol, în sezonul 1924. Rapid, la rându-i, e, mai aproape de zilele noastre, triplă campioană națională – 1967, 1999 și 2003 –, a câștigat de 13 ori Cupa României și în patru rânduri Supercupa.
Concert
Doi muzicieni români, violonista Diana Jipa şi pianistul Ştefan Doniga, au concertat pentru prima dată în Antarctica. Ei au cântat în faţa a peste 70 de persoane, cercetători şi personal din opt staţii ştiinţifice. Spectacolul lor a fost al doilea cel mai mare eveniment muzical organizat vreodată în acea zonă a lumii, după concertul din 2013 al celebrei trupe rock Metallica. Cei doi muzicieni sunt, de asemenea, primii din lume care au reuşit să susţină concerte profesioniste pe toate cele şapte continente în mai puţin de 100 de zile. Artiştii români aşteaptă acum omologarea performanţei lor în Cartea Recordurilor.