Universul restaurării ceramicii
Muzeul Municipiului București (MMB) a prezentat la sediul din centrul capitalei de la Palatul Suțu expoziția „Universul restaurării ceramicii” – o expoziție tematică dedicată părții nevăzute a exponatelor din ceramică.
Ion Puican, 21.12.2024, 17:00
Obiectele din material ceramic create de meșterii olari nu sunt simple recipiente utile, funcționale, ci piese distincte, ce prin formă, decor și textură, intră într-un dialog spiritual cu privitorul și sunt capabile, în prezent, ca și în trecut, să stârnească reacții de plăcere, încântare și atașament. Trecerea timpului își lasă amprenta asupra aspectului și integrității acestora. Aici intervine restauratorul, care prin cercetare și procedee științifice de restaurare aduce înfățișarea obiectelor la forma inițială pentru a fi expuse în fața publicului.
Despre provocările pe care le întâmpină un restaurator am stat de vorbă cu expertul restaurator Mihaela Ciobanu, curatorul expoziției:
„Provocările restauratorului apar încă de la intrarea obiectelor în laboratorul de restaurare, începând de la cercetare până la finalizarea procesului de restaurare. Fiecare obiect de ceramică presupune un mod unic de abordare, în funcție de degradările care au survenit ca urmare a trecerii timpului.”
Care este responsabilitatea principală a unui restaurator de obiecte din ceramică?
„Restauratorul are o mare responsabilitate de a aplica proceduri de restaurare adecvate pentru salvarea obiectelor din ceramică.”
Ce presupune mai precis procesul de restaurare și care este scopul final al acestuia, ne spune expertul restaurator Mihaela Ciobanu:
„Acțiunea distructivă a naturii sau a omului este înlăturată de către restaurator cu răbdare, talent, seriozitate și înaltă conștiinciozitate profesională, care are menirea să redea forma, culoarea și aspectul inițial.”
Pentru a înțelege și mai în detaliu procesul restaurării ceramicii, expertul restaurator Mihaela Ciobanu ne face o scurtă trecere în revistă a pașilor acestui proces atât de migălos și delicat:
„Primul pas pe care îl face restauratorul este acela de a studia prelucrarea lutului și metode de fabricare a acestuia. De-a lungul istoriei, meșteșugul prelucrării lutului a evoluat de la modelarea manuală, folosirea roții olarului până la tehnici industriale de realizare a obiectelor din ceramică.
Pornind de la calitatea lutului, compoziția lui, tehnologia de modelare sau procesul de ardere, restauratorul poate determina metode de abordare a unor tratamente în procesul de restaurare, folosind materiale și substanțe compatibile materialului ceramic studiat. Determinarea factorilor de degradare ai ceramicii se realizează prin mai multe tipuri de investigații. Investigațiile chimice se realizează de către colegii investigatori care determină prin diverse metode, natura depunerilor care pune în pericol integritatea obiectului. Acolo unde este cazul, restauratorul studiază aceste analize și, împreună cu investigațiile fizice făcute microscopic sau macroscopic, determină starea de conservare și diagnosticul obiectului cercetat.
Activitatea profesională de restaurare se bazează pe cercetare, principii și metodologii științifice cu aplicare la toate genurile de bunuri culturale. Așa cum am spus mai devreme, prima etapă a procesului de restaurare este cercetarea, urmată de determinările fizico-chimice, stabilirea factorilor de degradare și până la starea de conservare a obiectelor.
Informațiile acumulate ne ajută la următoarea etapă, aceea de diagnosticare și propunerea unor metode adecvate de tratament. După care încep tratamentele chimice de îndepărtare a depunerilor; identificarea obiectelor acolo unde obiectul se prezintă în stare fragmentară; lipirea acestora cu adezivi specifici pastei ceramice; completarea zonelor lacunare cu materiale compatibile; integrări cromatice pe zonele completate și conservarea finală.
Din dorința de cunoaștere a metodelor și materialelor apărute în conceptul tehnicilor moderne, restauratorul are o mare responsabilitate de a ști ce să utilizeze în procesul de restaurare, astfel încât să adopte cu prudență tratamentul cel mai adecvat. În terapia procesului de restaurare a obiectului, trecerea timpului își lasă amprenta asupra aspectului și integrității obiectelor de ceramică.”
Expoziția „Universul restaurării ceramicii” de la MMB a făcut un portret al restaurării obiectelor ceramice de patrimoniu, portret sumarizat de Mihaela Ciobanu după cum urmează:
„Restaurarea ceramicii are menirea de a păstra cât mai mult timp mărturii palpabile pentru generațiile viitoare. Scopul acestei expoziții este acela de a reda întreaga călătorie a unui obiect, de la descoperirea acestuia până la etalarea lui în vitrinele muzeului. Prin tema unică a acestei expoziții, sper ca vizitatorii să cunoască provocările restauratorilor în fața timpului necruțător.”