UE şi expunerea la dezinformare
Președintele României, Klaus Iohannis, a afirmat, la Bruxelles, că interferenţele străine în procesul electoral nu sunt o ameninţare doar pentru România, ci și la adresa democraţiilor şi a valorilor europene
Leyla Cheamil, 19.12.2024, 11:44
Prezent la Bruxelles, la Summitul UE – Balcanii de Vest şi la Consiliul European, șeful statului român, Klaus Iohannis, a afirmat că România a avut o problemă enormă legată de interferenţele străine în procesul electoral, însă a făcut faţă. Reacţia ţării noastre a fost imediată, puternică şi corectă, a adăugat Klaus Iohannis, care s-a arătat foarte încrezător în capacitatea țării de a rămâne stabilă, solidă şi un partener de încredere. Amintim că primul tur al alegerilor prezidenţiale din România din 24 noiembrie a fost anulat, după ce s-a descoperit că scrutinul nu a fost corect din cauza unor practici ilegale sprijinite de Moscova pe reţele de socializare, mai ales pe TikTtok.
Potrivit liderului de la București, interferenţele străine în procesul electoral nu sunt o ameninţare doar pentru România, ci și la adresa democraţiilor şi a valorilor europene. Toate ţările sunt expuse acestui risc, a adăugat şeful statului, precizând, totodată, că trebuie dezvoltate de urgenţă instrumente şi mecanisme de apărare în faţa acestor atacuri. „România a reacţionat 100% corect şi legal, fiindcă nu peste tot în Europa curţile constituţionale au dreptul să intervină în alegeri. Dar în România, chiar în Constituţie scrie şi numai pentru alegerile prezidenţiale: Curtea Constituţională validează, evident, poate, la fel de bine, să invalideze dacă constată nereguli grave. Şi, de această dată, au fost nereguli graveˮ, a subliniat președintele Iohannis, care a adăugat că, probabil, se va acționa în acest sens.
Într-o întâlnire cu noul preşedinte al Consiliului European, António Costa, șeful statului a discutat cu acesta despre „importanţa rezilienţei şi a unei orientări strategice, pentru a putea gestiona toate provocărileˮ. El a afirmat că sunt necesare eforturi pentru a combate interferenţa „malignăˮ a Rusiei, „pentru a reduce expunerea la aceste atacuri perfideˮ. Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut, miercuri, că este nevoie de o abordare integrată şi de găsirea unor instrumente şi soluţii, pentru că aceasta aşteaptă oamenii de la conducerea Uniunii Europene şi de la conducerile naţionale.
Comisia Europeană a început, deja, o anchetă la adresa platformei chineze de socializare TikTok în urma campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din România. Chiar dacă TikTok susţine că platforma a fost protejată pe durata a 150 de alegeri la nivel global şi că elimină constant conţinutul care încalcă regulile, reprezentanţii Comisiei spun că există suspiciuni credibile de încălcare a legii europene pentru servicii digitale şi de lipsă de reacţie în faţa riscurilor sistemice legate de integritatea alegerilor.
De menționat faptul că, luni, Uniunea Europeană a anunţat că a adoptat primele sancţiuni ca răspuns la „acţiuni hibrideˮ pe teritoriul său, împotriva unor agenţi ruşi acuzaţi de acţiuni de „destabilizareˮ în UE. Europenii acuză, de asemenea, Moscova de atacuri cibernetice şi dezinfomare, în special în timpul alegerilor din UE.