Nafiseh Shokri
Nafiseh Shokri vine din Iran, este ghid turistic și de foarte puțin timp- din decembrie 2024- a înființat o asociație română-iraniană, Iranian Romanian Network.
Hildegard Ignătescu, 19.12.2024, 17:15
A absolvit Facultatea de Drept la Teheran și este pasionată de România și de cultura română. A lucrat în mai multe agenții de turism ca ghid turistic pentru iranieni în România, dar și în China și în Dubai. De puțin timp organizează ateliere și evenimente culturale și discuții care aduc în atenția publicului tradițiile din Iran, literatura și arta persană. Aflăm începutul poveștii ei românești.
„Bine v-am găsit și vă mulțumesc mult pentru invitație. M-am mutat în România de aproape patru ani și îmi place foarte mult. Iubesc foarte mult țara asta, România.
Eu sunt ghid turistic, așa cum ați spus și dumneavoastră. Eram ghid turistic și în Iran. Am avut turiști români în Iran, iar unul dintre ei m-a invitat aici în România în 2019. Am venit aici în vizită, am fost timp de 20 de zile în România, am călătorit peste tot în țară, atât cât am putut, mi-am făcut prieteni și am descoperit o oportunitate de muncă. Așa că, în 2020, am decis să vin aici definitiv. Eu sunt ghid turistic, am studiat Drept Internațional în Iran, dar am fost pasionată de călătorii, de oameni și să descopăr cât mai multe despre oameni și despre schimburi culturale. Așa că am lucrat mai mult de 14 ani în domeniul ăsta. Acum, în România, sunt tot ghid turistic pentru turiști care vin aici din alte țări, în limba engleză.
După un an, l-am cunoscut pe soțul meu. El este cetățean român și am făcut o familie. La început mi-a fost foarte greu să fiu singură, fară familia mea și asta m-a ajutat foarte mult din punctul de vedere mental și am descoperit mai mult despre România prin această căsătorie.”
Pentru Nafiseh a fost destul de greu să plece de lângă familie, mai ales într-un context politic foarte dificil și agitat și chiar marcat de tragedii. Care este acum situația ei, se poate întoarce în Iran?
„Am ținut legătura, bineînțeles, cu familia și cu prietenii. E foarte trist că mai mulți prieteni s-au mutat afară din țară. Am o prietenă în Australia, am o prietenă în Canada și când vrem să vorbim împreună este foarte greu să ne sincronizăm. Dar familia mea este încă în Iran și vorbim cam în fiecare zi împreună.
Eu am ales România pentru că e aproape de Iran, nu e atât de departe precum Canada sau Australia, dar după ce a s-a întâmplat acum trei ani în Iran, eu am fost la o demonstrație aici și mi se pare cam riscant dacă vreau să merg în țara mea, așa că prefer să rămână aici.
Am învățat și limba română și mi-am făcut prieteni aici. Am mai mulți prieteni români decât prietenii iranieni și mă simt ca acasă aici. Sunt foarte norocoasă. Oamenii din România sunt foarte deschiși și prietenoși și mă simt ca acasă.”
Ce îi lipsește din Iran?
„Mai mult, familia mea. Pâinea în Iran e foarte diferită. Avem mai multe feluri de pâine și fiecare patiserie care face un fel de pâine are o mireasmă, o aromă diferită. Mi-e foarte dor de aroma acestor patiserii.”
Ce îi place cel mai mult în România?
„Așa cum am spus mai devreme, cel mai mult îmi plac și iubesc oamenii, oamenii sunt foarte calzi și cunosc cultura persană și istoria iraniană și chiar sunt curioși să cunoască mai multe. Această curiozitate mi-a inspirat ideea de a face această asociație Iranian Romanian Network, care să fie un fel de punte dintre două culturi, fiindcă avem mai multe elemente comune cu românii. Vreau să facem niște evenimente culturale și să arătăm mai multe despre cultura noastră. Am descoperit că noi avem mai multe în comune, că familia este foarte importantă pentru comunitatea iraniană și pentru români și avem multe chestii comune în tradiții, precum Dragobetele, care este pe 24 februarie. Este ziua îndrăgostiților în cultura română și exact în aceeași zi, pe 24 februarie, este ziua dragostei în cultura noastră.
Este foarte veche, are câteva mii de ani și asta mi se pare foarte deosebit și interesant și aș dori să fac un eveniment în această zi.”
Ce i-ar plăcea să fie altfel, să poată schimba în România?
„Mi se pare că noi, ca oameni, când avem natural ceva, nu apreciem. Sunt un pic îngrijorată că românii nu apreciază foarte mult democrația pe care o au acum. E foarte important! Dacă vrem să comparăm ce se întâmplă acum în Iran și ce avem aici în România, trebuie să apreciem mai mult ce avem și să fim foarte atenți.”
Nasireh vrea să transmită un mesaj pentru anul care vine.
„În primul rând, vreau să le mulțumesc românilor care mă iubesc și să le spun că și eu îi iubesc foarte mult. Eu mă simt ca acasă aici, între ei și le urez tot ce e mai bun pentru oameni.”
Ce ar vrea să ducă din România în Iran?
„Siguranța și pacea.”
Ce ar vrea să aducă aici din Iran?
„Multe chestii, condimente, avem o bucătărie senzațională. Și familia mea și prietenii mei.”