Brave Cut
Într-o perioadă în care ne gândim cu toţii cum să facem sp fim mai buni, aşa cum ne îndeamnă mesajele colindelor de sărbători, am descoperit o variantă.
Ana-Maria Cononovici, 17.12.2024, 16:56
Un proiect prin care, dacă avem părul lung, îl putem dona pentru realizarea de peruci din păr natural pentru cei ce au nevoie de ele. „Brave cut” este numele proiectului iniţiat de Fundaţia Renaşterea şi, pentru început, am vorbit cu o beneficiară a uneia dintre aceste peruci.
Beatrice Gavril a luptat cu cancerul şi este o victorioasă supravieţuitoare. Ea ne-a spus că se consideră norocoasă şi pentru că a cunoscut echipa Fundaţiei Renaşterea şi că poartă o perucă realizată în cadrul proiectului:
„Sunt foarte fericită că am reușit să să-i întâlnesc. În primul rând nu neapărat pentru dorința de a avea un look fantastic, ci mai ales pentru faptul că a venit vremea rece și aveam nevoie de ceva care să se potrivească și cu mediul și cu personalitatea mea.
În plus ajută foarte mult pentru respectul de sine, te ajută să te simți mai bine, sunt ușor de întreținut, sunt foarte bine lucrate, nu se observă. Cel puțin cei din jur mi-au spus că nu se observă că nu este părul meu și mă face să mă simt mai feminină.
Este o mână de ajutor extraordinară pentru persoanele care suferă de această boală, mai ales pentru speranța care li se dă. Fiind păr natural ajută foarte mult să nu-ți afecteze scalpul și să ajută pielea să respire, nu aduce toxicitate în plus organismului.
Sunt recunoscătoare pentru oportunitatea pe care mi-au oferit-o cei de la Fundație.”
Preşedinta Fundaţiei Renaşterea, Mihaela Geoană, ne-a povestit: „Proiectul „Brave Cut, vieţi împletite”, cum îl numim noi, a pornit din dorința de a ajuta femeile, dar și copiii care fac chimioterapie. Știm cu toții că cei care fac chimioterapie își pierd părul, iar pentru femei, această perioadă de câteva luni este foarte grea, le afectează foarte mult. Imaginea lor este afectată, se vede că sunt bolnave și același lucru este și pentru copii.
În alte țări se compensează costul unor peruci, dar perucile din păr natural sunt foarte scumpe. Și perucile din păr natural sunt cele mai bune pentru că vară- iarnă nu irită, nu încing capul. Și atunci, în anul 2015 am lansat proiectul „Brave Cut, vieți împletite”, prin care făceam apel la femei.
Ne-am gândit la început să doneze condiție de păr, condițe care trebuie să aibă minimum 15 cm, dar ideal peste 20 cm, la care noi adăugăm costul de producere al perucii, care este între 1.800 lei și 3.000 lei.
Menționez că pentru a face o perucă sunt necesare cinci-șase persoane care să doneze păr și a fost un proiect pe care l-am început pur și simplu, noi, online, comunicând numai în limba română. A fost așa, între prieteni. Prima care s-a tuns live, la 1 octombrie, a fost Corina Caragea și apoi au mai fost vedete care au donat.
Am fost absolut impresionată de dorința femeilor de a ajuta. Până astăzi am primit peste 27.000 de donați de păr, adică 27.000 de codițe și multe dintre ele sunt însoțite de mesaje, sunt ambalate frumos. Am primit de la mamă şi fiică. Sunt copii care își lasă părul să crească pentru a dona păr și odată la 3-4 ani se tund şi donează păr.
Sunt femei din 80 de localități din România. Se trimit prin poștă aceste codiţe care se donează. Foarte multe pachete am primit din Austria, Italia, Belgia, Marea Britanie, din Slovacia și sunt practic români care trăiesc în afara țării, pentru că noi am făcut campania numai în limba română și numai online.”
Interlocutoarea noastră ne-a spus că dacă la început existau saloane de coafură partenere, unde persoanele ce doreau să doneze păr se tundeau, ir mesajul era susţinut de campanii online, cu timpul femeiele au aflat una de la cealaltă şi au căpătat această obișnuință de a lăsa mai mult părul să crească, pentru a putea tunde 20 cm din el odată și a ne trimite.
Irina Bescuca, trainer de vorbit public la o şcoală de actorie din capitală s-a tuns recent pentru a contribui în cadrul proiectului şi ne-a împărtăşit:
„Am auzit prima oară despre Brave Cut atunci când una dintre femeile pe care le cunoșteam a început lupta împotriva cancerului. Atunci n-am știut cum să ajut foarte mult și de atunci, în sufletul meu mocnea nevoia de a contribui, de a face ceva care să conteze cu adevărat și simțeam să dau mai departe o bucățică din ce sunt, să transform ceva personal într-un dar. Așa că am ales să-mi tai părul. Am ales să fac asta nu doar ca să-mi schimbă look-ul, ci ca să-l trimit către Fundația Renașterea și ca el să prindă o nouă viață, transformând-se în peruci din păr natural, pentru femeile care se luptă cu cancerul, femei extraordinare care în urma tratamentelor și-au pierdut nu doar părul, ci poate și o parte din încrederea în ele.
Gândindu-mă la ele, la curajul lor, la bătăliile pe care le duc, am simțit că pot să fac mai mult decât să privesc de la distanță și așa am simțit că pot să ofer ceva concret: o parte din mine, un fir de speranță la propriu. Când foarfeca a început să taie iar șuvițele s-au desprins una câte una, am trăit un amestec de emoție. Pentru mine a fost o schimbare fizică, dar pentru ele sper să fie un dar care să le aducă un pic de lumină, un pas spre a se regăsi și spre a-și revedea zâmbetul din oglindă.”
Cel mai frumos lucru în acest proiect este că perucile sunt făcute special pentru fiecare pacientă, luând în calcul culoarea de păr şi coafura pe care şi-o doreşte.