Mai multă libertate de circulaţie pentru români
Miniştrii de Interne din ţările UE au aprobat aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen şi cu frontierele terestre, de la 1 ianuarie 2025.
Eugen Cojocariu, 18.12.2024, 15:32
Miniştrii de Interne din ţările UE au aprobat aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen şi cu frontierele terestre, de la 1 ianuarie 2025. Creşte, astfel, libertatea de circulaţie a cetâţenilor români, inclusiv pentru turism. Timpii de staţionare la frontieră se vor reduce cu aproximativ 30 de minute pentru fiecare tren, de exemplu de la punctele vamale de la Curtici, Valea lui Mihai, Salonta, Episcopia Bihor, Carei, la frontiera cu Ungaria, în urma intrării depline în spaţiul Schengen.
Aderarea la spaţiul Schengen şi cu frontierele terestre se traduce prin eliminarea controlului sistematic din frontierele cu statele membre UE vecine, Ungaria şi Bulgaria, astfel că tranzitul va fi mult mai rapid la Vama Veche, Negru Vodă, Giurgiu, Călăraşi, Zimnicea, Turnu Măgurele, Bechet, Calafat, Nădlac 1 şi 2, Vârşand, Borş 1 şi 2 şi Petea.
Intrarea României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen se traduce prin faptul că persoanele care vor călătorească spre vestul continentului, spre Austria, spre exemplu, nu vor mai fi controlate la graniţa dintre România şi Ungaria. La fel, dacă vrem să călătorim spre sudul continentului, către Grecia, nu vom mai fi opriţi nici la graniţa cu Bulgaria şi nici la cea dintre Bulgaria şi Grecia. La frontiera româno-ungară sunt operaţionale 12 puncte de trecere, iar la frontiera româno-bulgară există 6 puncte de trecere a frontierei terestre, ca şi 4 puncte de trecere a frontierei cu bacul (ferry-boat-ul).
Pentru primele şase luni, respectiv din ianuarie până în iulie 2025, va exista un regim de controale aleatorii, prin sondaj, o măsură de siguranţă pentru a vedea cum funcţionează libera trecere. Acest lucru înseamnă că nu vor mai fi oprite pentru control toate autovehiculele sau persoanele ca până acum, ci după aproximările autorităţilor, între 5 şi 10%.
Astfel de controale nu sunt o notate şi au fost iniţiate temporar la diverse graniţe interne din Schengen, pe fondul înmulţirii migranţilor ilegali din afara către interiorul Uniunii. Un alt motiv este războiul hibrid al Rusiei, care prezintă riscuri de securitate la adresa Uniuni Europene. Controalele vor rămâne însă neschimbate pe graniţa cu Serbia, Republica Moldova sau Ucraina, cele care nu fac parte din spaţiul Schengen.
Participanţii la traficul transfrontalier au la dispoziţie, pe pagina de Internet a Poliţiei de Frontieră la adresa www.politiadefrontiera.ro/ro/traficonline/ aplicaţia Trafic On-line, care prezintă situaţia traficului în punctele rutiere de trecere a frontierei, valorile afişate reprezentând o medie a timpului de aşteptare pentru anumite intervale de timp.