Jurnal Românesc – 13.12.2024
Institutul Cultural Român de la Viena marchează, în perioada 11 decembrie - 14 ianuarie, împlinirea a 35 de ani de la Revoluția română din 1989.
Roxana Vasile, 13.12.2024, 11:30
Institutul Cultural Român de la Viena marchează, în perioada 11 decembrie – 14 ianuarie, împlinirea a 35 de ani de la Revoluția română din 1989. Astfel, ICR Viena organizează, la sediul său, o serie de manifestări reunite sub titlul ʺ1989: imaginile unei Revoluțiiʺ. Acestea includ proiecția a două reportaje realizate de televiziunea austriacă ORF în 1989 și 1990 despre România, o expoziție de fotografie și un recital muzical folk-rock. Reportajele au fost realizate de jurnalista Koschka Hetzer-Molden. Născută în Hamburg, ea a locuit în copilărie, timp de 9 ani, în România, unde a absolvit primele două clase. Și-a încheiat cu succes studiile de actorie și regie la Viena. A colaborat cu teatre mari și mici din Hamburg și Viena. A făcut studii de teatru și psihiatrie la Universitatea din Viena, iar din 1972 a fost redactor cultural la ORF, a fost prezentatoare, a realizat reportaje culturale și documentare și a realizat numeroase emisiuni despre România.
Tot la 35 de ani de la căderea Zidului Berlinului şi de la prăbuşirea regimului comunist în România, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Muzeul Naţional Cotroceni şi Institutul Cultural Român itinerează expoziţia ’35 de ani şi o zi’ în mai multe ţări europene, în memoria victimelor Revoluţiei române. Expoziţia prezintă portretele unora dintre tinerii care şi-au pierdut, atunci, viaţa, dar şi fotografii reprezentative din timpul evenimentelor din acele zile în Iaşi, Timişoara, Bucureşti, Sibiu şi Braşov. Expoziţia documentară ’35 de ani şi o zi’ se adresează generaţiei tinere, dar şi celor care sunt tentaţi să romanţeze regimul totalitar comunist şi este prezentată publicului internaţional, până în luna februarie, în Belgrad, Sevilla, Madrid, Budapesta, Seghedin, Londra, Bucureşti şi Iaşi. La Budapesta, vernisajul expoziţiei ’35 de ani şi o zi’, urmat de proiecţia filmului ‘A fost sau n-a fost?’ (r. Corneliu Porumboiu) au fost programate joi, 12 decembrie. Expoziţia va putea fi vizitată până pe 14 ianuarie, după care va fi prezentată la sediul filialei din Seghedin a ICR Budapesta. La Londra, vineri, 13 decembrie, pe lângă vernisajul expoziţiei ’35 de ani şi o zi’, a fost programată şi proiecţia filmului ‘Libertate’, urmat de o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu regizorul Tudor Giurgiu. Iar la Madrid, expoziţia ’35 de ani şi o zi’, deschisă pe 26 noiembrie, va putea fi vizitată până pe 31 decembrie.
Comisia de dialog interconfesional a Spaniei din care face parte și Episcopul ortodox român al Spaniei şi Portugaliei, Timotei, a transmis un comunicat, marți, pentru a-și manifesta dezacordul față de abrogarea legii privind infracțiunea împotriva sentimentelor religioase din Codul Penal spaniol. Liderii cultelor religioase din Spania amintesc că CEDO garantează prin convenție că statul de drept înseamnă, în egală măsură, pluralism politic și pluralism religios, proclamând libertatea de gândire, conștiință și religie, precum și libertatea de exprimare. Aceste drepturi constituie fundamentele esențiale ale unei societăți democratice. Or, abrogarea articolului împotriva sentimentelor religioase încalcă, de facto și de jure, drepturile și libertățile fundamentale. Totodată, ʺ…acceptarea insultelor, a stereotipurilor, a glumelor dureroase și a ridicolului stau uneori la baza unor comportamente mai grave precum amenințările, atacurile sau alte tipuri de acte violente împotriva credincioșilor și a lăcașurilor de cult care, de fapt, cresc în toată Europa.ʺ – adaugă reprezentanții cultelor religioase, între care și cel ortodox român. Infracțiunea împotriva sentimentelor religioase constă în atacarea, jignirea, insultarea și batjocorirea sentimentelor religioase ale unei persoane sau ale unui grup de persoane. Abrogarea legii care încadrează această infrancțiune a fost justificată ca o modalitate de a fi asigurată o mai mare protecție a libertății de exprimare.
Grupul vocal tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni” al Liceului Tehnologic „Ion Nistor” din Vicovu de Sus (Suceava), a susținut trei concerte de colinde tradiționale bucovinene și cântece patriotice în comunități ale românilor ortodocși din Germania – informează basilica.ro. În perioada 5-8 decembrie, tinerii i-au colindat pe românii din Köln, Münster și Mönchengladbach. Recitalurile de colinde au adus multă bucurie și emoție sutelor de români care au participat la slujbe și au asistat la celebrarea tradițiilor autentice românești. Aproximativ 600 de liceeni au fost, de-a lungul timpului, membri ai grupului „Ai lui Ștefan, noi oșteni”, înființat în 2010.