România intră complet în spaţiul Schengen
Intrarea deplină a României şi Bulgariei în spaţiul Schengen de la 1 ianuarie 2025 aduce o serie de beneficii importante pentru cele două ţări.
Mihai Pelin, 13.12.2024, 12:15
După ani buni de așteptare, România şi Bulgaria devin membre cu drepturi depline ale zonei Schengen – joi, Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne a aprobat aderarea și cu frontierele terestre ale celor două ţări, începând cu 1 ianuarie 2025.
„Avantajele apartenenţei noastre la spaţiul comun de liberă circulaţie sunt multiple şi au impact direct asupra cetăţenilor, asupra economiei şi a imaginii externe a ţării noastre. Eliminarea controalelor la frontierele interne înseamnă circulaţie mai rapidă şi mai simplă pentru cei care călătoresc, timpul petrecut la graniţe va fi considerabil redus, iar costurile logistice pentru companii vor scădea, ceea ce va creşte rapid competitivitatea produselor şi a serviciilor româneşti pe piaţa europeană”, a apreciat preşedintele Klaus Iohannis.
„Este o decizie istorică, o victorie a dreptăţii şi a demnităţii naţionale şi un semnal clar că nu vom accepta vreodată să fim cetăţeni de mâna a doua în Europa”, a subliniat și premierul Marcel Ciolacu. El a explicat că, pentru români, această decizie aduce beneficii concrete şi imediate, mai ales pentru cei din diaspora, care călătoresc frecvent în România. Intrarea deplină a României şi Bulgariei în spaţiul Schengen aduce o serie de beneficii incontestabile pentru cele două ţări. În primul rând, o libertate mai mare de mişcare către vestul Europei. La fel spre sud, românii nu vor mai fi opriţi nici la graniţa cu Bulgaria şi nici la cea următoare, cu Grecia. Cele mai mari avantaje le vor avea, însă, transportatorii care nu vor mai aştepta ore întregi la frontiere, de cele mai multe ori în condiiţii precare. Va exista, totuşi, o perioadă de şase luni de controale parţiale la frontierele cu Ungaria şi Bulgaria. Astfel de controale au fost iniţiate temporar pe diverse graniţe interne din Schengen, pe fondul înmulţirii migranţilor ilegali din afara către interiorul Uniunii.
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a oferit mai multe amănunte: “Ori de câte ori poliţiştii de frontieră observă că ceva este în neregulă cu un mijloc de transport sau cu un autoturism în care circulă cetăţeni persoane fizice sau date informaţii că ar prezenta un risc din punct de vedere al respectării legislaţiei atunci intervin şi fac controale.”
Bulgaria şi România, membre ale UE din 2007, au aderat parţial la Spațiul Schengen în martie, controlul paşaportului fiind desfiinţat pentru cei care traversează graniţa pe calea aerului şi pe mare. România a trecut prin mai multe rapoarte de evaluare Schengen înainte de 2011, primul termen asumat pentru intrarea în acest spațiu. Ulterior, de-a lungul anilor, țări precum Franța, Germania, Belgia, Suedia, Finlanda, Olanda sau Austria s-au opus aderării României invocând problemele legate de corupție, crima organizată, reformele judiciare sau migrație. Cu o populație de aproape 420 de milioane de persoane, Schengen este cel mai mare spațiu de liberă circulație din lume, acoperă peste 4 milioane de kilometri pătrați și include, acum, 29 de țări.