Inflația crește din nou
Inflaţia a crescut, din nou, în România, pentru a doua lună consecutiv.
Roxana Vasile, 12.12.2024, 11:59
Serviciile poştale, fructele proaspete sau margarina s-au aflat în topul scumpirilor din România, în luna noiembrie a acestui an – relevă datele publicate de Institutul Naţional de Statistică, potrivit căruia rata anuală a inflaţiei a crescut, din nou, comparativ cu luna precedentă. Mai precis, aceasta a ajuns la 5,11% din Produsul Intern Brut, de la 4,67% în octombrie. A atins, astfel, un nivel similar cu cel înregistrat în august, dar şi cu cel consemnat în luna mai. Este ilustrarea traiectoriei oscilante pe care indicatorul a urmat-o în 2024, după ce s-a redus de la 6,61%, cât fusese în decembrie 2023.
Românii au fost nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar în special, cum spuneam, pentru fructe proaspete – peste 6,5 procente, dar şi pentru energie electrică – aproximativ 3,4%. În schimb, ieftiniri au consemnat, în noiembrie faţă de octombrie, serviciile de transport aerian – peste 8,2%, urmate de energia termică – aproape 5 procente.
O statistică pe ultimele 12 luni relevă scumpiri la serviciile poştale, cu creşteri medii de aproape 18%, urmate de fructele proaspete cu peste 17 procente și de margarină, cu aproximativ 16%. Faţă de noiembrie 2023 preţurile produselor alimentare au crescut, în medie, cu 5%, iar serviciile cu 7,5 procente.
Analistul financiar Adrian Codirlaşu, preşedinte al CFA România, asociație ce reunește profesioniști în investiții:
ʺComponenta de servicii, dacă ne uităm la toate raportările lunare, vedem că rămâne consistent la niveluri ridicate. Am avut majorări succesive ale salariului minim pe economie. Cei mai mulţi lucrători, angajaţi cu salariul minim pe economie, sunt în această componentă de servicii şi, prin urmare, pe partea de servicii am avut o creştere a costului, care e reflectată apoi în preţuri, cum e normal. De aici această creştere uşoară a inflaţiei. De asemenea, avem deficitul bugetar ridicat. Deficitul bugetar ridicat este inflaţionist. De ce? Pentru că Guvernul, atunci când emite datorie pentru a-l finanţa, practic, e echivalentul cu a tipări bani, bani care caută să cumpere bunuri şi servicii, deci, creşte cererea şi automat preţurile.ʺ
Pentru 2025, analiştii anticipează o inflație tot în jur de 5%, o valoare mai mare fiind posibilă la început de an. Banca Naţională a României a revizuit în creştere, la 4,9%, prognoza de inflaţie pentru finalul lui 2024 şi anticipează că aceasta va ajunge la 3,5% abia la sfârşitul anului viitor. Dar, nimic nu e sigur! Politica fiscală şi a creşterilor salariale pe plan național, precum și, în plan extern, evoluţia economiilor europene, dinamica preţului petrolului sau conflictele din Ucraina şi Orientul Mijlociu generează incertitudini.