Uniunea Europeană și situația din Siria
La căderea regimului Assad, Uniunea Europeană cere părților implicate în conflictul sirian să protejeze civilii și să pacifice țara. După mai mult de un decenii de război civil și de numeroase suferințe, poporul sirian are dreptul să trăiască în liniște.
Steliu Lambru, 13.12.2024, 09:30
La 13 ani de la declanșarea crizei siriene, precipitarea evenimentelor care a dus la căderea regimului lui Bashar al-Assad preocupă întreaga comunitate internațională. Dintre grupările insurgente implicate în războiul civil sirian, rebelii Hayat Tahrir al-Sham sau Armata de Eliberare a Levantului au fost cei care au cucerit capitala Damasc și au forțat plecarea președintelui sirian.
”Căderea regimului Assad este un moment istoric pentru poporul sirian”, afirmă într-un comunicat înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate Kaja Kallas.
”Acesta a îndurat suferințe imense și a demonstrat o reziliență extraordinară în căutarea demnității, a libertății și justiției. Gândurile noastre se îndreaptă către toate victimele regimului Assad și către toate pierderile generate de conflictuil sirian”, a mai notat oficialul european.
Îndemnul Uniunii Europene pentru toți actorii implicați în conflict este acela de a reunifica și stabiliza țara, a restaura justiția și a asigura predictibilitatea. Apelul instituțiilor europene este evitarea oricăror violențe, protejarea civililor și punerea în aplicare a legislației internaționale pentru cauze umanitare.
Anouar El Anouni, purtător de cuvânt al Comisiei Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, a precizat atenția pe care o are blocul european în protejarea civililor.
”Uniunea Europeană continuă să urmărească foarte îndeaproape evoluțiile din Siria. Uniunea Europeană este extrem de îngrijorată de situația de pe teren, în special în ceea ce privește siguranța civililor, și îndemnăm toate grupările armate să respecte dreptul internațional umanitar în toate circumstanțele.
Voi reitera poziția Consiliului European în concluziile noastre, conform căreia numai un proces politic în conformitate cu Rezoluția 2254 a Consiliului de Securitate al ONU va permite sirienilor să trăiască în pace și securitate.
În ceea ce privește punctul referitor la grupul HTS, permiteți-mi să vă reamintesc încă o dată că nu există alternativă la o soluție politică în legătură cu rezoluția Consiliului de Securitate pe care am citat-o. Și, în cele din urmă, în ceea ce privește cele mai recente evoluții de pe teren, împărtășim cu partenerii noștri din G7 preocuparea cu privire la rolul stabilizatorilor, al grupărilor armate în lumina dimensiunii regionale și transfrontaliere.”