Vizită de documentare în România a unei delegații a Gărzii Naționale a statului Alabama
O delegație a Gărzii Naționale a statului Alabama s-a aflat într-o vizită de documentare în garnizoana Iași (nord-estul României). Gazdele au fost Spitalul Clinic Militar de Urgență, respectiv Brigada 15 Mecanizată.
Agenția Media a Armatei, 11.12.2024, 14:43
O delegație a Gărzii Naționale a statului Alabama s-a aflat într-o vizită de documentare în garnizoana Iași (nord-estul României). Gazdele au fost Spitalul Clinic Militar de Urgență, respectiv Brigada 15 Mecanizată. Partenerii americani s-au întâlnit cu reprezentanții celor două structuri militare, au vizitat facilitățile de instruire în domeniul medical și au aflat mai multe informații despre exercițiile și activitățile desfășurate de militarii români din această parte de țară.
Scopul întrevederii a fost dezvoltarea parteneriatului între Armata României și Armata Statelor Unite ale Americii, în vederea organizării și desfășurării unor module de instruire în comun, în sfera medicală. Exerciții vor fi planificate pentru anul 2025, respectiv 2026, iar obiectivul principal va fi antrenarea în comun a personalului medical, folosind aceleași tehnici și proceduri standard de operare, pentru creșterea interoperabilității între cele două armate.
“Garda Națională din Alabama are o relație de lungă durată cu Armata Română, din anul 1998. Este datoria noastră să încercăm să dezvoltăm interoperabilitatea între Garda Națională și Armata Română. Reprezint domeniul medical pentru Garda Națională din Alabama și dorim să verificăm capacitatea noastră de a ne integra și de a lucra în comun cu personalul militar medical din Forțele Terestre Române. Așadar am venit aici, la Brigada 15 Mecanizată, pentru a încerca să ne integrăm într-un exercițiu, astfel încât să putem lucra la interoperabilitate, iar dacă vom avea vreodată nevoie să ne sprijinim unul pe altul într-o operație de luptă la scară largă, să înțelegem capabilitățile care există în fiecare dintre armatele noastre, iar așa, vom fi mai buni la salvarea trupelor în mediul de luptă” ne-a declarat șeful delegației americane, locotenent-colonelul Ronald Santana.
Acesta a mai adăugat: “Sunt foarte mulțumit de vizita de aici, de la Brigada 15 Mecanizată. Comandantul este foarte deschis. Se pare că este foarte interesat să se asigure că brigada sa are capacitățile medicale necesare pentru a-i trata pe soldați, dacă aceștia sunt răniți în mediul de luptă. Pare foarte încântat de această oportunitate de a lucra la un exercițiu în comun în care să avem schimb de experiență între militarii Gărzii Naționale din Alabama și personalul medical român, care face parte din Brigada 15 Mecanizată. Planurile noastre inițiale sunt să încercăm, în anul 2025, să aducem niște instructori de la Garda din Alabama pentru a-i ajuta să înțeleagă cum să reducem tensiunea în mediul de luptă. Acest lucru înseamnă să încercăm să scoatem soldații răniți din prima linie a trupelor, iar după îngrijirea medicală să se întoarcă repede la datorie, astfel încât să poată reveni în luptă. Apoi obiectivul nostru pe termen mai lung este ca în 2026 să fim implicați cu unele dintre platformele de evacuare ale Gărzii Naționale din Alabama aflate în poligonul Smârdan (estul României), împreună cu Brigada 15 Mecanizată, în cadrul unui exercițiu”.
În altă ordine de idei, soldați din țările NATO, mai exact din Polonia, Macedonia de Nord și Portugalia, dislocați în România, s-au alăturat unei competiții multinaționale, demonstrându-și abilitățile. Echipele au luat parte la probe diferite: depășirea unui traseu cu obstacole, MEDEVAC, tracțiuni, alergare de 4000 de metri, aruncare de grenade și împingerea unui vehicul. Toate probele au fost realizate în uniforma completă. Acest eveniment nu a fost doar o competiție sportivă, ci o demonstrație de acțiune comună. În final cele mai bune echipe au fost premiate cu medalii.
Andra Barbul (Agenția Media a Armatei)