Marile platforme si dezinformarea online
Ministerul român al Apărării semnalează noi acţiuni de dezinformare în mediul online, în special pe platforma TikTok.
Corina Cristea, 09.12.2024, 11:33
“Libertatea alegătorilor de a-şi forma o opinie presupune dreptul de a obţine informaţii corecte despre candidaţi, astfel că trebuie exclusă ingerinţa unor entităţi statale sau non-statale în realizarea unor campanii de propagandă sau dezinformare electorală”, arăta, vineri, Curtea Constituţională, în motivarea deciziei prin care a anulat scrutinul prezidenţial din România.
Potrivit notelor de informare prezentate în CSAT de serviciile de informații, ulterior desecretizate, “principalele aspecte imputate procesului electoral privind alegerea preşedintelui României din anul 2024 sunt cele privind manipularea votului alegătorilor şi distorsionarea egalităţii de şanse a competitorilor electorali, prin utilizarea netransparentă şi cu încălcarea legislaţiei electorale a tehnologiilor digitale şi a inteligenţei artificiale în desfăşurarea campaniei electorale, precum şi prin finanţarea din surse nedeclarate a campaniei electorale, inclusiv online”, a precizat CCR.
Ajuns în turul II al prezidențialelor din poziția de cvasi-necunoscut, fostul candidat independent Călin Georgescu, extremist, suveranist și admirator al lui Vladimir Putin, este cel asupra căruia se îndreaptă toate aceste acuzații. Încă din luna august, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) și Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) au informat printr-o scrisoare oficială marile platforme despre obligaţiile ce le revin odată cu demararea procesului electoral. Ulterior, AEP a transmis notificări către TikTok semnalând diverse nereguli şi a solicitat acesteia luarea măsurilor necesare pentru desfăşurarea în condiţii legale a campaniei electorale din România, însă reprezentanţii platformei nu au acţionat cu celeritate la solicitarea autorităţii române, a transmis ANCOM.
De asemenea, Consiliul Naţional al Audiovizualului și ANCOM au notificat platformele Meta, TikTok, X şi Google cu privire la obligaţiile pe care le au în ceea ce priveşte combaterea dezinformării, în conformitate cu regulamentul european în domeniu, și au solicitat întărirea mecanismelor de moderare a conţinutului. În pofida demersurilor și apelurilor, Ministerul Apărării semnalează noi acţiuni de dezinformare în mediul online, în special pe platforma TikTok. Potrivit portalului InfoRadar, un instrument al MApN de combatere a ştirilor false, sunt vizate frontierele României şi infrastructura portuară. Una din postări acreditează în mod fals ideea că graniţele României vor fi închise şi securizate cu efecte militare, iar cealaltă prezintă, fără nicio legătură cu realitatea, tehnică militară care nu se află în dotarea Armatei României ca fiind concentrată în Portul Constanţa, aceasta fiind o dovadă, pretind autorii dezinformării, a unor pregătiri de război.
Ministerul precizează că toate aceste informaţii sunt false şi că structurile sale de comunicare vor continua să semnaleze cazurile de dezinformare a opiniei publice pe măsură ce vor fi identificate.