A murit eroul de la Sevilla
Fotbalul românesc e în doliu, după moartea unuia dintre eroii săi: fostul portar Helmut Duckadam.
Bogdan Matei, 03.12.2024, 11:30
A murit, la 65 de ani, legendarul portar de fotbal Helmut Duckadam, câștigător, în 1986, cu Steaua București, al Cupei Campionilor Europeni – anunță, în chenare îndoliate, presa sportivă română. Potrivit acesteia, el s-a confruntat cu mai multe probleme de sănătate în ultimii ani, iar în septembrie 2024 a fost supus unei intervenții chirurgicale pe cord deschis.
Născut pe 1 aprilie 1959, la Semlac, Arad, într-o familie de șvabi, Duckadam a debutat în 1978 în Divizia A, la echipa-fanion a județului, UTA. După patru sezoane, a fost transferat la Steaua București, club departamental, patronat de ministerul Apărării, conform unui model sovietic răspândit în epocă în toate țările din dosul fostei Cortine de Fier.
Duckadam a fost supranumit „Eroul de la Sevilla”, după ce, pe 7 mai 1986, în finala Cupei Campionilor Europeni cu FC Barcelona a apărat toate cele patru lovituri de departajare executate de jucătorii catalani. Scorul rămăsese 0-0 după 120 de minute de joc. La loviturile de departajare, pentru campioana României au marcat Marius Lăcătuș și Gavrilă Balint și finala s-a terminat 2-0. Cu un lot format exclusiv din fotbaliști români, Steaua București a fost prima echipă dintr-o țară comunistă care a câștigat cel mai important trofeu fotbalistic continental intercluburi. Dintre autorii acelei performanțe, unică în istoria fotbalului românesc, s-au mai stins din viață mijlocașul Lucian Bălan și fundașul Ilie Bărbulescu Performanța lui Duckadam a fost înscrisă în Cartea Recordurilor.
Dar, abia ajuns pe culmile gloriei, problemele de sănătate l-au silit să renunțe definitiv la fotbalul de performanță la numai 27 de ani. La trei ani de la finala de la Sevilla, în anul 1989, Duckadam s-a reîntors pe teren, pentru ultimele două sezoane, la divizionara B Vagonul Arad. În total are 133 de apariții în divizia A, 13 în Cupa României și 9 în Cupa Campionilor Europeni. În palmares – două titluri de campion național, unul de campion continental și o Cupă a României.
Există viață de după fotbal, iar Duckadam s-a angajat la Poliția de Frontieră în localitatea de baștină, Semlac. A fost maior în cadrul Poliției, de unde s-a pensionat tot pe caz de boală. În anul 2003, fostul portar a câștigat Loteria vizelor, primind dreptul de a emigra legal în Statele Unite, însă a revenit în scurt timp în țară. Timp de un deceniu, Duckadam a ocupat funcția de președinte de imagine la clubul FCSB din Capitală. A fost declarat cetățean de onoare al Bucureștiului, iar Președinția României i-a conferit Ordinul „Meritul Sportiv”.
În ultimii ani, Helmut Duckadam devenise analist sportiv la un canal de specialitate de la București. În emisiuni, era întotdeauna cald, volubil, cu un umor bine dozat, prefera lauda criticii, nu se enerva niciodată și era incapabil să jignească pe cineva. La plecarea definitivă a acestui uriaș blând, colegii lui de platou au titrat, la unison cu întreaga suflare fotbalistică românească: Mulțumim, Helmut!