Acțiuni concrete pentru combaterea consumului de droguri la nivelul UE
UE și statele sale membre au luat o serie de măsuri strategice și operaționale pentru a reduce oferta și cererea de droguri în Europa.
Robina Cornaciu, 03.12.2024, 09:30
Drogurile reprezintă un fenomen social și sanitar complex, care afectează milioane de persoane din UE. Drogurile ilicite pot avea consecințe negative enorme, nu numai pentru persoanele care le consumă, ci și pentru familiile și comunitățile lor.
În ultimele două decenii, Uniunea Europeană și statele sale membre au elaborat împreună o abordare comună pentru a viza implicațiile în materie de securitate și sănătate ale traficului de droguri și ale consumului de droguri. Această abordare a fost consacrată în Strategia UE în materie de droguri 2013-2020 și reafirmată în Strategia UE în materie de droguri 2021-2025, aprobată de Consiliu în decembrie 2020.
Noua strategie pentru perioada 2021-2025 stabilește cadrul politic și prioritățile politicii UE în materie de droguri și completează politicile naționale. Obiectivul său principal este de a asigura un nivel ridicat de protecție a sănătății, stabilitate și securitate socială, precum și de a contribui la sensibilizarea publicului. Cu toate acestea, anul trecut a fost stabilit un record negativ la numărul de accidente provocate de persoane aflate la volan sub influența drogurilor.
La dezbaterea din Parlamentul Europen, europarlamentarul Victor Negrescu, a reiterat nevoia unor acțiuni mai eficiente și a solicitat sprijinul pentru demersul său prin care se urmărește creșterea finanțărilor pentru agenția europeană anti-drog și Europol.
“Anul trecut a stabilit un record negativ la numărul de șoferi prinși drogați la volan în țara mea, în România, care au provocat accidente ce au condus la pierderea de vieți omenești. Tragedia celor doi tineri uciși în stațiunea 2 Mai a șocat pe toată lumea. Din păcate, consumul de droguri afectează acum și pe cei care nu sunt consumatori. În absența unor proceduri clare la nivel european, uneori cei vinovați scapă plecând în alte state cu legislație mai permisivă sau găsesc vicii de procedură greu de gestionat.
La nivel național, nu mai putem doar să stăm să asistăm. Avem nevoie de o acțiune comună, mai eficientă la nivel european. Campanii de informare, combatere activă a consumului și traficului de droguri, îmbunătățire a serviciilor pentru combaterea dependenței de droguri și o legislație coerentă la nivel european reprezintă doar câteva din zonele în care ne trebuie măsuri mai clare și mai ferme.
De aceea, am solicitat, în calitatea mea de negociator-șef privind bugetul Uniunii Europene, suplimentarea fondurilor pentru Agenția Europeană pentru Combaterea Drogurilor, dar și pentru Europol, așa că vă invit să ne sprijiniți în acest demers.”