România după alegerile parlamentare
Alegerile pentru Parlamentul României au decis ca structura acestuia să fie formată din șapte formațiuni.
Corina Cristea, 02.12.2024, 12:55
Partidele pro-europene din România au adunat voturile a circa 57 la sută dintre românii care s-au prezentat la urne pentru a decide componența viitorului legislativ, în timp ce așa-numitele formațiuni suveraniste, izolaționiste, au strâns, la rândul lor, circa 32 de procente.
A fost o prezență record pentru acest tip de alegeri, peste 52% – cea mai mare din ultimii 20 de ani. Șapte formațiuni au trecut pragul minim de 5 procente necesar pentru a accede în noul legislativ. Cele mai multe voturi a obținut partidul aflat la guvernare, PSD, urmat de AUR (suveranist), care și-a dublat scorul față de cel de la scrutinul de acum patru ani. PNL, care a făcut tandem la guvernare cu PSD în ultimii ani, a scos un rezultat mai bun decât cel obținut de liderul său la prezidențialele de săptămâna trecută, un scor apropiat, în același timp, de cel obținut de USR (centru-dreapta).
Pragul minim necesar a fost trecut și de UDMR, de S.O.S. România (extremist, suveranist) al controversatei europarlamentare Diana Șoșoacă și de noul înființatul Partid al Oamenilor Tineri (POT), constituit de Ana-Maria Gavrilă, intrată în urmă cu patru ani în Parlament pe listele AUR.
Duminică seara, la scurt timp după exit-polluri, liderii celor șapte partide au făcut declarații. Prin votul dat la scrutinul pentru alegerile parlamentare românii au transmis că doresc continuarea parcursului european și euroatlantic, a declarat social-democratul Marcel Ciolacu – “Este un semnal important pe care românii l-au transmis clasei politice – să continuăm să dezvoltăm țara cu bani europeni, dar în același timp să ne protejăm identitatea, valorile naționale și credința.”
Președintele AUR, George Simion a spus că românii își doresc o schimbare, că reprezentanții partidului său vor asigura respectarea valorilor naționale și a democrației și că soluția pentru viitorul României este dialogul.
Președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a mulțumit pentru interesul acordat de români la alegerile parlamentare și a dat asigurări că liberalii vor susține în continuare reforma statului.
La rândul său, liderul USR, Elena Lasconi a făcut apel la unitate pentru apărarea democrației și a valorilor europene.
În diaspora, cei mai mulți români au votat pentru AUR. Opțiunile s-au îndreptat, de asemenea, spre USR, SOS România și POT. Prezența la vot a diasporei a fost însemnată – aproape 800 de mii de români stabiliți în străinătate – de trei ori mai mulți decât la precedentele alegeri parlamentare, din 2020. Mobilizarea cea mai importantă a fost din nou în Marea Britanie, dar și în Italia și Germania.